ГОДИШЊА ШТЕТА ОД КРАЂЕ СТРУЈЕ У СРБИЈИ 60 МИЛИОНА ЕВРА

Дмаћинства и предузећа у Србији оштетила су Електропривреду Србије крађом струје за скоро 78 милиона динара, тако што су у априлу нелегално потрошили више од 5,4 милиона киловат-часова електричне енергије, показује последња контрола Дирекције за подршку и смањење губитака ЕПС-а.

Од тога су грађани неовлашћено преузели струје у вредности од око 21,4 милиона динара и потрошили више од 1,5 милиона киловат-часова. Док је вирманским потрошачима, то јест привреди, фактурисано 55,8 милиона динара за око 3,9 милиона киловат-часова украдене струје.

ЕПС процењује да му годишње украду струје у вредности око 60 милиона евра. Током ове последње акције Дирекције, контролисано је 2.456 мерних места и у 194 случаја откривено неовлашћено преузимање струје код 117 домаћинстава и 33 предузећа.

Ове пооштрене контроле крађе струје (нетехничких губитака ЕПС-а), које је „ЕПС дистрибуција” увела од октобра прошле године представљају још један покушај ефикасне борбе против крадљиваца, каже Љубинко Савић, секретар Удружења за енергетику Привредне коморе Србије.

– Годишњи губици ЕПС-а само по основу нетехничких губитака, дакле, крађе струје, равни су годишњој производњи једне и по термоелектране типа „Костолаца Б”, снаге 500 мегавата, што су огромни губици – истиче Савић.

Према подацима „ЕПС дистрибуције” досадашњом контролом утврђено је да је на подручју веће разуђености кућа и предузећа мање контролисано, као и да на територији где су контроле већ рађене нема много нових случајева крађе струје. Разлог је што се запослени у „ЕПС дистрибуцији” сада често враћају на места на којима су већ били.

Савић истиче да је дугорочно решење за крађу струје измештање мерних уређаја на видна места, ван кућа и плацева. Или, коначно увођење нових паметних бројила који би омогућили даљинско очитавање потрошње струје.

– Проблем у Србији, када је реч о уградњи нових паметних бројила, јесте што се ради о уносном послу вредном више десетина милиона евра, па никако да се „играчи” договоре ко ће то да ради. Дуго смо чекали и на отварање тендера и сада о томе нико више и не говори – каже Савић.

У Европи су ови нетехнички губици управо због уведених паметних бројила значајно смањени и износе око три одсто, а у Србији су и даље између 10 и 12 процената.

ЕПС је већ, додаје он, започео измештање бројила на видна места што је добро и с тим треба наставити.

– То практично значи да бројило треба ставити на оближњу бандеру, или на зграду како би постојао слободан приступ очитавању струје, што сада и није баш случај. На овај начин се тачно види одакле иде струјни вод и где се завршава, па је тешко да би било ко могао комшији да се прикачи на бројило, или да на неки други начин краде струју –истиче Савић.

Домаћинства најчешће краду струју постављањем магнета на бројило које онда успорава потрошњу али и разним новим конфигурацијама на бројилу и рачвама. Неовлашћена потрошња струје кривично је дело и само у Београду прошле године на суду је завршило 5.000 потрошача.

Кога ухвате у крађи, остаје без бројила и ЕПС демонтира мерно место, а да би поново имали струју, није довољно платити рачуне и казну, јер већина опет мора да тражи сагласност за прикључак на мрежу, што додатно кошта.

Политика

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%88%d1%9a%d0%b0-%d1%88%d1%82%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d0%be%d0%b4-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%92%d0%b5-%d1%81%d1%82%d1%80%d1%83%d1%98%d0%b5-%d1%83-%d1%81%d1%80%d0%b1%d0%b8%d1%98%d0%b8-6/