ДАНАС СУ БЕЛЕ ПОКЛАДЕ

 POKLADE LOZOVIKБела недеља је последња седмица зимског периода, пред Васкршњи пост, а последњи дан ове недеље се зове Беле покладе.
Покладе се послављају и међу православцима и међу католицима. Карневали се, широм света, одржавају непосредно пред пост и означавају његов почетак. И најпознатији карневал у Рију је прослава поклада. Реч карневал потиче од латинске речи царне вале што значи ’’збогом месо’’.
Некада су, и у Србији, током Беле недеље ишле маскиране поворке људи, нагарављених лица и прерушених – у оделима обученим наопако, огрнутим животињским кожама. Они су звонили клепетушама, галамили и сакупљали дарове.
Обредне поворке представљале су део религијског понашања Срба. Био је то начин настојања српског сељака да се успоставе повољни или избегну неповољни односи са натприродним силама, да сачувају народ, стоку и њиве од неповољних утицаја оностраног и атмосферских непогода.
Нажалост, данас је у Србији све мање поворки.
Беле покладе су дан за праштање. Верници једни од других траже опроштај како би ’’чисте душе’’ отпочели пост. Ово је весео дан, пун шала, песме, радости. У домовима се спремају богате трпезе, пуне разних ђаконија.
Према веровању у том периоду је нарочита опасност претила од вештица. Веровало се да оне лете око куће, па се предузимао низ мера за заштиту од њих: људи су се мазали белим луком, везивале су се вериге, у ватру се стављао рог или парче коже да би их дим отерао, на прозоре се стављало глогово трње и покривачи да се светлост из куће не би видела напољу.

ВИДЕО – БЕЛЕ ПОКЛАДЕ:

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81-%d1%81%d1%83-%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b5/