ДАНАС СУ ДЕТИЊЦИ – НЕ ЗАБОРАВИТЕ ДА ВЕЖЕТЕ СВОЈУ ДЕЦУ

A detinciУ недељама које претходе Божићу, очекују нас три радосна породична празника – Детињци,Материце и Очеви. Суштина ових празника јесте окупљање породице и обнављање њеног заједништва, а лепе успомене на ове обичаје, деца ће носити читавог живота.

Ова недеља, трећа пред Божић, у народу је позната као недеља Детињаца. Неколико дана пре овог празника родитељи опомињу своју децу да припреме  „откуп“ јер ће их „везати“. Вреднија деца се потруде да у данима који следе припреме ситне поклоне (јабуке, бомбоне, чоколаде), помоћу којих ће старијима „платити откуп“ на празнични дан.  На тај дан, који је празник све деце, она бивају благо „везана“ од стране родитеља али и свих старијих са којима се сусрећу обично каишем, траком, или канапом, и од ових „уза“ се „дреше“, тј. ослобађају – припремљеним даровима, зависно од узраста. 

Дешава се и да се деца пробуде везана, али и да предухитре своје родитеље и сакрију се пре него што они уђу у дечју собу. Деци се везују ноге или руке, најчешће за столицу на којој седе. Симболично се везују чак и деца  која су још у колевци, али и одрасла „деца“ која још немају своју породицу. Након што се деца „откупе“ поклонима, родитељи их одвежу, а поклоне по правилу врате деци назад да се почасте.

Ово везивање и дрешење, којима започиње тај претпразнички циклус обичаја, осим што ствара једну топлу и веселу празничну атмосферу има и дубљи, озбиљнији, по свему хришћански смисао. У њему нам се кроз игру, даје и открива велика истина о односу љубави и слободе.

Празник Детињаца почетак је тронедељног циклуса, који се наставља наредне недеље кроз празник Материца, а завршава у недељу посљедњу пред Божић празником Отаца.

Сматра се да ова три празника симболизују чврсте породичне везе, љубав, мир, слогу и међусобно поштовање и помагање. Они су веома значајни и за саму децу која, као главни актери, равноправно са одраслима учествују у обреду, а на тренутак чак и симболично преузимају контролу у кући, што је веома корисно за њихов развој и самопоуздање.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81-%d1%81%d1%83-%d0%b4%d0%b5%d1%82%d0%b8%d1%9a%d1%86%d0%b8-%d0%bd%d0%b5-%d0%b7%d0%b0%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b4%d0%b0-%d0%b2%d0%b5%d0%b6%d0%b5/