ДАНАС СУ ЛЕТЊИ СВЕТИ ВРАЧИ

VRACEVIСрпска православна црква и верници данас обележавају празник посвећен Козми и Дамјану, у народу познат као Врачеви или Врачи. Ови свеци се сматрају заштитницима лекарске професије.
Према предању, Козма и Дамјан су помагали и лечили не тражећи заузврат ништа „ради добитка и богаћења, већ Бога ради” па су у народу познати као свети Безсребреници.
„Свети Козма и Дамјан, браћа по телу, родом из Азије, сијали су добрим делима, па добише од Бога дар исцељења и дароваше здравље и душама и телима лечећи сваку слабост и сваку немоћ”, записао је владика Николај Велимировић.
Записано је, такође, да је Козма „љуто замерио Дамјану када је од Паладије, жене коју су излечили од тешке болести, узео три јајета и да је чак тражио да га по смрти не сахране поред брата”.
Светитељи су ипак сахрањени један поред другога у месту Фереману и представљају се на иконама и фрескама у средњевековној одежди, с ковчежићима у којима су носили лекове.
Свети врачи у народу се празнују два пута годишње: поред новембарске, ту је и летња слава 14. јула. И летњи и јесењи Свети врачи обележавају се са уверењем да ће Бог сачувати људе од болести и одржати их здраве и способне за рад током целе године. Болесници се заветују Светим врачима да ће их посебно поштовати и светковати уколико оздраве. Иначе, овај празник слави се и као заштита од грома.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81-%d1%81%d1%83-%d0%bb%d0%b5%d1%82%d1%9a%d0%b8-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b8-%d0%b2%d1%80%d0%b0%d1%87%d0%b8/

2 comments

    • Nikola on 14/07/2016 at 17:48

    Takodje Vladika je prisustvovao i svecanom rucku u Lovackom domu kome su prisustvovali mnogobrijni svestenici i gosti porodice Cvetkovic koja je ove godine organizovala slavu

    • Nikola on 14/07/2016 at 17:42

    Danas je u Basinu obelezena crkvena slava pa je tim povodom u posetu dosao i Vladika Sumadiski Jovan koji je odrzao liturgiju i osvestao novoocrtani Ikonostas u Crkvi

Komentari su onemogućeni.