ДАНАС СУ ЦВЕТИ

CVRTI Српска православна црква и њени верници обележавају данас празник Цвети, као успомену на свечани Христов улазак у Јерусалим. Он је у град ушао на магарцу, а народ га је дочекао бацајући испред њега палмове гранчице.

Христос се данас слави као Бог, Цар и Спаситељ, а богослужење је свечано, док  је црква украшена. Овим празником означава се почетак последње недеље пред Исусова страдања, смрт и васкрсење.

Последња недеља Часног поста, познатија је као Страсна седмица. Сви дани од понедељка до суботе носе епитет “велики“, јер у данима Христовог страдања најављују највећи хришћански празник Васкрс.

 У знак сећања на људе који су у Јерусалему Исуса дочекали палминим гранчицама и цвећем, код нас је обичај да девојке и деца поране и оду да беру цвеће и одатле назив самог празника Потребно је пожурити јер се верује да ко први стигне и узбере цвет добија право на једну жењу која ће му се сигурно испунити ако снажно верује.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81-%d1%81%d1%83-%d1%86%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b8/