ДАНАС ЈЕ ВРАТОЛОМА

VARTOLOMEJДанас је празник Свети Вартоломеј, који је био један од 12 великих апостола.
Проповедао је Јеванђеље са светим Јованом Богословом и апостолом Филипом у Азији, у Индији и Јерменији.
У нашем народу зову га Вратолома (Вртолома), а данас се обустављају сви послови на пољу.
Народ каже да се деци брани да се пењу по дрвећу, да не би сломила врат, забрањује се купање у рекама а женама да „бућкају” млеко.
У Хомољу се обуставља сваки рад, док се у неким деловима земље верује да, ако радите на Вратолому, постоји опасност од поплава, града и олује.

Свети Вартоломеј је светац који чува усеве и строго пази да неко не оре. Верује се да Вартоломеј не прашта неверницима који данас раде, због чега ризикују да им сви усеви пропадну.
Смлатиће те као Вртолома праску” је реченица која се данас чује у селима у Поморављу. У овом крају нико данас не би требало да ради, да га не би светац „смлатио”, каже народ.
У селима у Шумадији верују да светац лечи од падавице, па болесни иду у оближњи манастир, како би се помолили, док у топличком крају сматрају да Свети Вратолома и Свети Сава данас седе на планини и чувају све њиве како не би било неке штете. Тек када они прилегну и задремају, може доћи до града, али то се ретко дешава.

Према веровању Вартоломеј је светим Јованом Богословом и апостолом Филипом у Јерапољу молитвом умртвио велику змију, коју су незнабошци обожавали и држали у храму. Због тога су Филипа и Вартоломеја разапели на крст, где су Вартоломеја ставили наопако.У том тренутку се десио снажан земљотрес, а уплашени људи су мислили да их Бог на тај начин кажњава, па су их скинули са крста. Апостол Филип је већ био издахнуо, а Вартоломеј је преживео и отишао у Индију.
Тамо је Матејево јеванђеље превео на индијски језик, а након тога је отишао у Јерменију, где је, како верују хришћани, исцелио цареву ћерку од лудила. Међутим, царев брат Астијаг је ухватио Вартоломеја и распео га на крст, одрао му кожу и одсекао главу.

Сахрањен је у оловном сандуку, који су многобошци бацилли у море јер су хришћани тврдили да се се над његовим моштима догађају разна чуда.
Вода је донела сандук до Липарских острва, где га је епископ Агатон сахранио у храму. Мошти апостола прво су пренесене у Беневенто па у Рим.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81-%d1%98%d0%b5-%d0%b2%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%bc%d0%b0/