ДАНАС ЈЕ ДРУГИ ДАН БОЖИЋА

 sabor-presvete-bogorodiceДругог дана празника Рођења Исуса Христа, слави се Пресвета Богоматер, у знак захвалности што је родила Спаситеља људског рода.

Празник се назива Сабором, зато што се данас сабирају сви верни, да прославе Богородицу.Овај празник има корене у раном хришћанству и најстарији је од свих празника Богородице.

У народу је овај дан познат као Божји или Средњи дан и проводи се свечано. Обилазе се пријатељи и комшије и примају гости у кућу.Понегде се на овај дан окупљају млади у насељу, порти или на раскршћима, где се игра у колу. Понегде се „вија“ Божић, односно организују галопске трке сеоским улицама на упарађеним и окићеним коњима. Другог дана Божића обичај је да невесте одлазе у свој род где остају неколико дана.

Сутра се слави спомен на Светог архиђакона и првомученика Стефана, кога бројне породице празнују као крсну славу. Празновање траје до малог Божића, односно 14. јануара.

За то време средом и петком се не пости. И даље траје мир-божење, један од најлепших обичаја. При сусрету људи се поздрављају традицоналним божићним поздравом, рукују и љубе.

ВИДЕО – ПРОТОЈЕРЕЈ ДРАГИША САВИЋ ЧЕСТИТА БОЖИЋ СУГРАЂАНИМА:

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81-%d1%98%d0%b5-%d0%b4%d1%80%d1%83%d0%b3%d0%b8-%d0%b4%d0%b0%d0%bd-%d0%b1%d0%be%d0%b6%d0%b8%d1%9b%d0%b0/