ДАНАС ЈЕ МИХОЉДАН

sveti-kirilakСрпска православна црква обележава данас празник светитеља и великог подвижника хришћанске вере Kирјака Отшелника који је у народу познат и као Михољдан, везан за смену лета и јесени.

Према народном веровању, после Михољдана наступа права јесен која календарски већ увелико траје, али и по температурама и кишама које трају последњих дана.

Октобарски топли дани везани за овај народни и верски празник познати су као Михољско лето.

Свети Kиријак рођен је у Kоринту крајем четвртог века и за живота је сматран стубом хришћанства и узором монашких врлина.

Читајући Свето писмо, врло рано је почео да се диви устројству спасења људског рода, а жеља за духовним животом одвела га је у Јерусалим, где је ступио у манастир и добио почетна упутства о монашком животу.

Боравио је у више манастира, посвећен хришћанској вери и борећи се против јереси.На Михољдан по предању увек буде сунчан дан, или је бар један део такав. У народу зато постоји и израз “михољско лето”, или касно лето, а који означава неколико топлих дана који се увек поклопе са средином октобра.Управо због тога што се на Михољдан или око њега очекује последњи топли талас у години, на овај дан ваља обавити последње радове на отвореном, у пољу, на њивама, или свуда где рад зависи од временских прилика.

На Михољдан по народном веровању не треба обављати кућне послове, усисавати, спремати и слично. Ово веровање се уврежило у народ вероватно због тога што напољу треба посвршавати све оне послове који не могу да чекају зиму.

Постоји и веровање да се на Михољдан не треба венчавати. И ово је веровање такође утемељено на томе да сватови не би могли да окупе госте јер су сви заузети другим пословима за припрему за зиму.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81-%d1%98%d0%b5-%d0%bc%d0%b8%d1%85%d0%be%d1%99%d0%b4%d0%b0%d0%bd-2/