ДАНАС ЈЕ ПЕТАК 13.

petak_13Страх од тринаестице присутан је свуда у свету, па тако многим небодерима недостаје 13. спрат, бројни аеродроми немају 13. улаз, а болнице и хотели немају собе број 13.

Занимљива је чињеница да амерички председник Франклин Делано Рузвелт није никада путовао 13. у месецу. Јесте ли се икада запитали зашто у години има 12 месеци, у зодијаку 12 знакова, у корпи 12 јаја, на Олипму 12 богова…

Међутим, можда је многима у свету тај датум лош предзнак, али за холандске статистичаре петак 13. и није тако баксузан.

Они чак тврде да је петак 13. сигурнији од било ког другог петка у години.

Истраживање холандског Центра за статистику и осигурање показало је да има мање саобраћајних удеса, пожара и крађа на петак 13. него било ког другог петка.

Иако све ово звучи као обично празноверје којем се једино можемо насмијати, страх од несреће коју према легенди доноси петак 13. прерастао је у фобију те добио име – параскаведекатриафобија.

Параскаведекатриафобија, односно неразумни страх да ће нам се у петак 13. догодити нешто лоше, историјски се повезује са догађајем из 14. века када је француски краљ Филип витешки ред темплара осудио због херезе и спалио их на ломачи.

Догодило се то у петак 13. па је та комбинација постала симболичан датум који доноси несрећу.

Чудили се или не општој параноји, ипак добро размислите хоћете ли тога дана изрећи судбоносно да, кренути на медени месец или на нови посао.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81-%d1%98%d0%b5-%d0%bf%d0%b5%d1%82%d0%b0%d0%ba-13/