ДАНАС ЈЕ СВЕТИ ИЛИЈА ГРОМОВНИК

sveti-ilija-620x350Свети Илија, старозаветни пророк и новозаветни хришћански светитељ, веома поштован у православљу, слави се 2. августа као строг и непоколебљив проповедник етичких вредности на којима је заснована хришћанска вера.

Свети Илија је присутан у Старом и у Новом завету као пророк, чије је особине са страхопоштовањем преузело хришћанство, везујући га за настанак нове вере и за нови Христов долазак. Сматра се да је био међу пророцима који су се на Тавору поклонили Исусу Христу на дан Преображења Господњег, када се јавио својим ученицима са поукама нове вере, па се зато лик Светог Илије слика на преображенским празничним иконама.

Свети Илија је присутан и у визији светог Јована Богослова, у којој се његова улога везује за будућност хришћанске вере и други долазак на земљу Христа Спаситеља и ново преображење коме се нада и у који верује хришћански свет.

Према књизи Откривења Јовановог, други долазак Христов најавиће Илија са Енохом, старозаветним пророком, и њиховим страдањем треба да почне ново преображење цовечанства.

Верује се да Свети Илија није умро већ да се жив, пламеним кочијама, вазнео на небо па се та сцена, такође, слика на празничким илинданским иконама.

Српски народ многе природне појаве приписује Светом Илији којем је преласком у хришћанство приписао и многе особине свог старог бога Перуна, који је управљао муњама и громовима. По народној традицији, Свети Илија се вози у ватреним колима која вуку четири коња, из чијих ноздрва избија пламен, а грмљавина је тутњава његових кола којима се вози по небу и облацима.

Свети Илија Громовник, како га још зову у народу, пада у најсушније и најтоплије доба године, а обичај је да се на његов празник не ради у пољу – да се не би навукао гнев светитеља.

Свети Илија је слава српских ваздухопловаца, обнародована указом из 1924. године, а после обнављања рада Југословенског аеро-клуба „Наша крила“ 1993. године обновљена је њихова слава Илиндан.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81-%d1%98%d0%b5-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b8-%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d1%98%d0%b0-%d0%b3%d1%80%d0%be%d0%bc%d0%be%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d0%ba/

error: Content is protected !!