ИНФОРМАТИКА ЗА СВЕ ЂАКЕ

INFORMATIKA DИнформатика ће бити обавезан предмет у основним школама, обећао је у свом експозеу мандатар Александар Вучић и нагласио да ће у образовни систем морати да се уложи неупоредиво више. Информатика ће бити уведена као што је то урађено у 13 земаља ЕУ и скандинавским земљама, најавио је Вучић, а као рок је поставио мандат нове владе. У Министарству просвете најављују да ће то бити урађено и много брже, како би већ у школској 2017/18. години основци имали обавезне часове рачунарства.

Министарство просвете је, наиме, недавно то покушало да уведе већ за овај септембар, али њихов предлог није добио подршку Националног просветног савета. На гласању су само три члана, од укупно 43, подржала предлог да информатика основцима постане обавезан предмет.Замерка је била да школе нису довољно опремљене рачунарима и да наставници нису обучени. Међутим, истраживање је показало да свега 15 од 1.000 школа обухваћених анкетом нема рачунарски кабинет. Половина испитаних има један кабинет, а друга половина има више кабинета.

Да би све било спремно за озбиљније часове рачунарства, потребно је и да у школама постоји неко ко брине о рачунарској мрежи. Годинама наставници информатике бесплатно изигравају и мајсторе који расклапају и поправљају рачунаре.

Реформом наставе информатике бавила се радна група коју су чинили наставници, универзитетски професори и стручњаци из привреде. Основни циљ био је да се, кроз ову наставу, успостави логично мишљење код деце.Хоћемо да дете уме да осветли појаву или проблем, да их рашчлани на делове и да зна од чега су сачињени. Тако се развија логичко мишљење које је најважније у савременом образовању. Учење напамет је превазиђено, јер данас сваку информацију добијемо једним кликом. Технологија трчи напред и бесмислено ју је јурити, а једино што увек вреди је логичко мишљење.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/%d0%b8%d0%bd%d1%84%d0%be%d1%80%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b8%d0%ba%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d1%81%d0%b2%d0%b5-%d1%92%d0%b0%d0%ba%d0%b5/