КАТАНАЦ ПРЕТИ МНОГИМ ШКОЛАМА

KLUPEМноге осмолетке мораће да угасе понеко одељење, а неке сеоске школе ставиће од септембра катанац на врата. Ђака је све мање, па је ове школске године у 109 села школа радила због само једног ђака, у 131 ради два, у 106 само три основца су седела у клупама… Од 1.213 матичних школа и 2.675 њихових издвојених одељења, чак хиљаду има мање од десеторо ученика. Због уштеде и рационализације мреже, неке ће се спајати, неке престати да раде, а за јесен је планирана и реорганизација одељења и у великим школама.

Школама је и ове године стигао допис Министарства просвете о начину на који треба да формирају одељења, па ће морати да “прекомпонују” и већ постојећа одељења уколико је број ученика значајно смањен.

 Та новина у упутству за формирање одељења уведена је прошле године, али већина ствари је иста годинама и законом је предвиђена. Прописано је да одељења морају да имају бар 15 ученика, а ако их је мање, онда се спајају. На пример, уколико у једном разреду школа има укупно 121 ученика, формира пет одељења. Међутим, ако број ученика падне испод сто, она се спајају у четири одељења – каже др Милован Шуваков, помоћник министра просвете. – Матичне школе које имају мање од 400 ђака гасе се ако у кругу од два километра постоји друга школа. Веома је важно да се оптимизује мрежа школа, а за тај посао задужене су локалне самоуправе. 

Оне, међутим, објашњава Шуваков, нису много заинтересоване да направе рационалнију школску мрежу, јер то није популарна мера, а њима не доноси велику уштеду у буџету. Плате наставника финансирају се из републичког буџета, а општине и градови плаћају материјалне трошкове и одржавање објеката. До озбиљне оптимизације мреже школа, напомиње Шуваков, може доћи једино променом модела финансирања.

ТЕХНОЛОШКИ ВИШКОВИ РАЦИОНАЛИЗАЦИЈИ мреже школа противе се и синдикати. Свако смањење броја одељења значи и затварање одређеног броја радних места и продужавање листе технолошких вишкова у просвети.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%86-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d1%82%d0%b8-%d0%bc%d0%bd%d0%be%d0%b3%d0%b8%d0%bc-%d1%88%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0/