КРАГУЈЕВАЧКИ ЂАЦИ НЕЋЕ У МУЗЕЈ НИ ЗА ДЕСЕТ ДИНАРА – АЗАЊЦИ ЈЕДИНИ ОРГАНИЗОВАНО ПОСЕТИЛИ ИЗЛОЖБУ

KRAGUJEVAC-PANORAMA Интересовање више од 30 основних и средњих школа у Крагујевцу за организоване посете ученика Народном Музеју у том граду је веома слабо, иако им је недавно изнет предлог да за 10 динара ђаци могу погледати изложбу.

Директор Народног музеја у Крагујевцу Ненад Ђорђевић је, пре непуних месец дана, обавестио директоре основних и средњих шскола, да ученици могу за 100 динара, на годишњем нивоу, односно 10 динара по изложби, да посете неколико изложбених простора тог Музеја.

„До данас интересовање је показала само Основна школа „Јован Јовановић Змај'“, рекао је Ђорђевић Танјугу.

Он је подсетио да је предлог школама изнет на састанку са директорима у градској управи у присуству представника града за образовање, јер је реч о заједничкој иницијативи музеја и града, и навео да је потом свим образовним установама о томе проследио обавештење електронском поштом.

„Позвали смо директоре да мотивишу наставнике и ђаке да чешће посећују Музеј и изложбе са циљем да ученицима приближимо сталне поставке и изложбе ове установе. За за сада, одзив је слаб“, рекао је Ђорђевић.

Поводом појединих мишљења да се музеј финансира из градског буџета, односно парама грађана те да је предлог још један намет грађанима, Ђорђевих је рекао да се свуда у свету за посете музејима ученицима наплаћајује симболичан износ.

„Имаћемо 10 изложби ове школске године, у неколико изложбених просторија и сматрамо да је цена од 100 динара за годину дана, односно 10 динара по изложби, заиста симболична“, рекао је Ђорђевић.

Такође, додао је он, сваки ђак чија би шскола прихватила предлог, добио би пропусницу којом би могао своје другове из других градова, приликом доласка у Крагујевац, да поведе у неки од изложбених простора Народног музеја.

Према речима Ђорђевића, организоване посете школа, и без тог предлога, су слабе и све се своди, како је навео, на ентузијазам просветних радника који доведу своје ђаке на одређену изложбу.

Тако, примера ради, актуелну изложбу, која је 16. октобра отворена у Народном музеју, тачније у Конаку Кнеза Михаила, под називом „Српски новац од 13. до 21. века“ до данас су, када је реч о шсколама, организовано видели једино ученици Основне школе „Радомир Лазић“ из села Азања у општини Смедеревска Паланка, а из Крагујевца ниједна.

Поред те изложбе, посетиоци могу да погледају и изложбу „Градски живот у Крагујевцу у другој половини 19.века“ у кући проте Милоја Барјактаревића, а у здању старе Скупштине Србије изложбу „Народне скупштине у Крагујевцу у 19.веку“.

У Галерији Народног музеја изложена је стална поставка „Двадесети век-сликарство и скулптура из збирке Народног музеја Крагујевац“, а у Амиџином конаку „Први дан Првог светског рата“.

У малом ликовном салону Народног музеја изложене су графике у техници мецотинте, неколико аутора.

Све изложбе могу се видети радним данима до 17 часова, а суботом и недељом од 10 до 14 часова.

Извор:Вечерње Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%b3%d1%83%d1%98%d0%b5%d0%b2%d0%b0%d1%87%d0%ba%d0%b8-%d1%92%d0%b0%d1%86%d0%b8-%d0%bd%d0%b5%d1%9b%d0%b5-%d1%83-%d0%bc%d1%83%d0%b7%d0%b5%d1%98-%d0%bd%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%b5/