КРШТЕНИЦЕ ДО КРАЈА ГОДИНЕ У ЕЛЕКТРОНСКОЈ ФОРМИ

KRSTENICAДржавни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Владе Републике Србије Иван Бошњак изјавио је да неће бити продужетка рока за преписивање свих података из евиденција матичних књига у електронски облик, и да се тај посао мора завршити до 28. децембра.

Министарство је саопштило да је одржало састанке са начелницима градских и општинских управа иовлашћеним радницима информационо-комуникационих технологија свих управних округа у вези са обавезом јединица локалне самоуправе да, по Закону о матичним књигама, све матичне књиге до краја године постану електронске.

Бошњак је тим поводом похвалио оне локалне самоуправе које су овај задатак успешно привеле крају, додавши да на сајту ресорног министарства постоји инструкција која олакшава испуњење ове обавезе, а коју могу користити општине које то још нису учиниле.

Успех модернизације једног од најважнијих регистара и базе података о грађанима – матичних књига рођених, венчаних и умрлих у Србији, зависи од низа фактора, почев од одговарајућих софтвера и хардвера, добре организације матичних подручја и рада матичних служби, па до пуне подршке политичког руководства општине и града, објаснио је он.

Помоћник министра државне управе и локалне самоуправе Наталија Павловић-Шиниковић нагласила је да запослене у управи на тај задатак не обавезује само Закон о матичним књигама, већ и воља да вођење матичних књига прати корак свих реформских процеса, на путу ка професионалној и модерној управи.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/%d0%ba%d1%80%d1%88%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b5-%d0%b4%d0%be-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%98%d0%b0-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b5-%d1%83-%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%82%d1%80%d0%be%d0%bd%d1%81/