МАТУРАНТЕ НАЈВИШЕ ЗАНИМА ИТ И МЕДИЦИНА

STUDENTIMатуранти су и ове, као и претходне године, наjзаинтересованиjи за студиjе медицине и информационе технологиjе, показали су резултати истраживања о избору студиjа спроведених на саjту Приjемни.инфостуд.цом.

На трећем месту jе филологиjа као избор за студиjе, а економиjа коjа jе прошле године била у прва три избора, ове године jе тек на четвртом месту када jе у питању избор матураната.

И даље jе присутан благи пад интересовања за студиjе права, показуjе истраживање саjта Инфостуд.

Приликом избора студиjа анкетираним будућим студентима jе наjбитниjе да студираjу оно што их интересуjе и што воле, али jе високо на скали и примењивост знања стеченог у пракси, као и могућност запошљавања. 

Oко 73 одсто матураната планира да буде на буџету, а ако не успеjу у тоj намери, више од половине њих ће финансирати родитељи.

Aко се намере о планираним областима студиjа упореде с анализом о траженим занимањима са саjта Послови.инфостуд.цом у протеклоj години, приметно jе да интересовања будућих студената нису сасвим у складу с понудом послова на овом саjту, наводи се у саопштењу. 

Наjвише послова се нуди из трговине и продаjе- око 20 одсто свих огласа на саjту. 

Mеђутим, за медицину и филолологиjу, за коjима влада интересовање кад су у питању студиjе, нема довољно понуде послова на саjу Послови.инфостуд.цом. 

Наjвећи склад између жеља матураната и потреба тржишта влада у области ИT-jа (око 19 одсто свих огласа).

Већина анкетираних (64 одсто) будућих студената жели да студира како би стекли више знања у области коjа их интересуjе, а око 46 одсто сматра да jе са дипломом лакше наћи посао.

Oдлуку о избору студиjа, анкетирани будући студенти су донели на основу своjих интересовања, мада jе све већи проценат оних коjи су свесни исплативости одређене професиjе.

Oко 90 одсто испитаних планира да упише државни факултет.

Наjчешћи разлози за одабир државног факултета су, према ставовима испитаника, да они имаjу бољу репутациjу, нуде боље знање од приватних, признатиjи су (чешће акредитовани од приватних) и очекуjу да ће са завршеним државним факултетом имати веће шансе за запослење.

У истраживању jе учествовало 1.311 будућих студената, а анкета jе спроведена у периоду од 1. марта до 13. априла 2016. године.

Tanjug

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/%d0%bc%d0%b0%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0%d1%98%d0%b2%d0%b8%d1%88%d0%b5-%d0%b7%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d0%b8%d1%82-%d0%b8-%d0%bc%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d1%86%d0%b8%d0%bd/