МЕСО ДИВЉИХ СВИЊА СА ТРИХИНЕЛОМ ОД КОЈИХ ЈЕ КРЕНУЛА ЗАРАЗА БИЛО НА ПРЕГЛЕДУ

На инфективном одељењу ужичке болнице тренутно је хоспитализовано пет пацијената за које се сумња да су оболели од трихинелозе, док је 15 пуштено кући уз терапију, 

а прегледано је преко 300 мештана Чајетине и Златибора. Сумња се да је преко 500 људи, жене и деце јело заражено месо трихинелом 

divlja svinja trihineloza

Епидемиолошкиња др Александра Андрић, из ужичког Завода за јавно здравље, каже да се и даље прегледају пацијенти и да је од суботе до недеље прегледано око 90 пацијената.
– Код пацијената који су хоспитализовани примећени су јаки симптоми и код њих се сумња да постоји трихинела, док је 15 пацијената са лакшим симптомима пуштено кући уз терапију. У петак смо од пацијената узели узорке крви и послали смо у Београд на анализу и те резултате очекујемо у понедељак. Хоспитализовани пацијенти су у општем добром стању – рекла је др Андрић.
Све је почело када је неколико ловаца из Чајетине почетком децембра на подручју месне заједнице Љубиш уловило два дивља вепра. Према речима председника Ловачког удружења из Чајетине, Милована Кнежевића, који је и сам у болници, заражено месо је сигурно јело преко 500 особа.
– Уловили смо два вепра. Лично сам однео на преглед месо у ветеринарску станицу у Чајетини и добио сам потврду да је месо исправно. Онда смо направили кобасице и сушили пршуту. Око 21. децембра то смо поделили ловцима који су уловили дивље свиње, а онда су они делили својим пријатељима. Тек када је један младић почео да се жали на високу температуру и болове у мишићима, и који је пре три дана хоспитализован у болници, због сумње да је заражен трихинелом, поново сам однео месо на преглед у другу ветеринарску станицу у Мачкату, где сам добио потврду да је месо заражено. Брзо сам обавестио све који су делили месо, а они остале, тако да је сигурно да је око 500 особа јело ово месо. И ја сам у болници, а са мном је још пет њих који су јели то месо – рекао је Кнежевић. 

Горан Радовић, управник Ловишта „Златибор“, наводи да се досад није десило да ветеринарска станица у Чајетини направи овакав пропуст.

n_14794_2– Обавеза ловца је да одстрељену дивљач однесе на преглед и назначи ветеринару да је месо од дивљачи. Ветеринар нас уверава да је све урадио по пропису, да је месо било здраво, али… Алармирали смо Ветеринарску инспекцију и Инспекцију за заштиту животне средине, Завод за јавно здравље, полицију. Много људи са стране је празнике провело код родбине у Чајетини или на Златибору, и они су јели то месо. Срећом, нико од деце се досад није пожалио на веће тегобе – наводи Радовић.

Зараза је стигла и до Сенте

Уз петоро збринутих у Ужицу, преноси Горан Радовић, управник Ловишта „Златибор“, од трихинелозе се у болници у Новом Саду лечи троје ловаца из Сенте. „То су наше колеге којима смо 22. децембра, кад смо били код њих у гостима, однели пршуту и кобасицу на поклон“, каже Радовић.

Ужичка недеља

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/%d0%bc%d0%b5%d1%81%d0%be-%d0%b4%d0%b8%d0%b2%d1%99%d0%b8%d1%85-%d1%81%d0%b2%d0%b8%d1%9a%d0%b0-%d1%81%d0%b0-%d1%82%d1%80%d0%b8%d1%85%d0%b8%d0%bd%d0%b5%d0%bb%d0%be%d0%bc-%d0%be%d0%b4-%d0%ba%d0%be%d1%98/