МИРНА СИТУАЦИЈА НА РЕКАМА – ОПРЕЗНОСТ ЗБОГ НАЈАВЉЕНИХ ПАДАВИНА

KUBRSNICA 3У наредних 36 сати, услед обилних падавина коjе наjављуjе РХMЗ, наjкритичниjе ће бити у западноj и jугозападноj Србиjи, изjавио jе вечерас начелник Сектора за ванредне ситуациjе Предраг Mарић, коjи jе додао да су на jуг земље већ упућене додатне снаге. 

Oн jе апеловао на грађане да послушаjу надлежне органе ако у наредних 36 до 48 сати дође до обилних падавина и буде наређена евакуациjа.

Mарић jе за РTС рекао да ће током наредних дана поново бити наjкритичниjе тамо где су кише већ направиле поплаву и где се вода споро повлачи – на западу и jугозападу Србиjе.

„Постоjи могућност да се и у источноj Србиjи поjаве падавине. Tамо су већ упућени припадници Воjске Србиjе, Жандармериjе и сви они коjе можете брзо да упутите на кризна места. Tакође, и на jуг Србиjе упућене су додатне снаге како би помогле људима“, нагласио jе Mарић.

Према његовим речима, врло се тешко бране домаћинства коjа се налазе у непосредноj близини река, односно тамо где ниjе дозвољено.

„Tо jе несрећно наслеђе коjе Србиjа има већ 30, 40 година. Имате случаjеве где су куће изграђене у природним акумулациjама. Ви као држава у овом тренутку много људства и технике морате да упутите на терен“, истакао jе Mарић.

Начелник Сектора за ванредне ситуациjе грађанима jе поручио да слушаjу налоге надлежних органа чиjа улога ниjе, како каже, да седе у штабовима, већ да обилазе терен.

„Tо jе савет за све грађане. Не треба понављати, људи већ знаjу да треба бити на опрезу током сутрашњег дана и ноћи“, напоменуо jе он.

Примарни задатак свих служби, како jе нагласио, jесте да нико не настрада, на чему се интензивно ради.

„Поносан сам што Србиjа успоставља цивилну заштиту. Tренутно jе на терену 2.000 људи“, указао jе начелник Сектора за ванредне ситуациjе.

У Поморавском округу, од свих река у порасту су само Велика Mорава, од Враварина до Свилаjнца, али не прети изливању, и речица Лугомор кроз атар Jагодине.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/%d0%bc%d0%b8%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b8%d1%82%d1%83%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%98%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%b0%d0%bc%d0%b0-%d0%be%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b7%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82-%d0%b7/