ММФ ТРАЖИ НОВИ ЗАКОН О САМОУПРАВИ – ПАЛАНКА ЗАДУЖЕНА ТРИ БУЏЕТА

OPSTINA 3333Нова влада ће одмах по формирању морати да усвоји Предлог закона о финансирању локалне самоуправе, јер је то услов ММФ-а за позитивну оцену ревизије крајем августа. Једна од кључних новина је да ће од пореза на зараде уместо садашњих 80 посто, општинама остајати 50 одсто, али ће им се повећати трансфери из републичког буџета. Стручњаци за усвајање закона, општине углавном против. У Влади поручују да закон мора да се донесе.

Све је почело законом из 2011, када је локалним самоуправама припало 80 одсто, а држави 20 одсто од пореза на зараде грађана. Општине су добиле додатних 40 милијарди динара без икаквих обавеза. Резултат тога је био да су инвестиције преполовљене, повећан трошак за плате и дугови. Смедеревска Паланка дугује три годишња буџета, каже нова градска управа.

„Новац је трошен ненаменски, многи уговори су склапани на штету општине, раскинут је уговор са Министарством пољопривреде, искључени су нам телефони. Чега год се ухватимо, горе не можемо да направимо“, наводи Петар Милић, председник општине Смедеревска Паланка.

У просеку, општине су трошак за зараде повећале за четвртину.

Никола Алтипармаков из Фискалног савета каже да су негативни рекордери су дужи низ година Нови Пазар и Прокупље који троше 40 одсто својих буџета на запослене. „То се не може објаснити ни величином општина нити њиховом структуром“, оцењује Алтипармаков.

С друге стране, начелник Градске управе Нови Пазар Алмир Лековић тврди да 23 одсто буџета иде на запослене, а не 40. „За утврђивање односа средстава која иду на плате из буџета треба имати у виду ниво пуњења буџета и развијености локалне самоуправе“, додаје Лековић.

Због неодговорног трошења новца стручњаци кажу да је време за нови закон. Општине су против, неки страхују од банкрота, други да ће бити угрожени започети послови.

Градоначелник Сремске Митровице Бранислав Недимовић каже да тамо где је неко ненаменски трошио, то треба и санкционисати. „Треба нам нови закон који ће водити рачуна о значају инфраструктуре и великих пројеката“, сматра Недимовић.

Јелена Холцингер из немачке организације ГИЗ наводи да је порез на зараде највећи део прихода локалних самоуправа, тако да, како наглашава, нови закон није нешто што ће општине лако прихватити. „С друге стране, наплата пореза на имовину који у целости остаје њима, требало би да се интензивира“, додаје Холцингерова.

Ко се буде трудио да попише све објекте на својој територији и наплати порез, и ко повећа јавне инвестиције, по новом закону биће награђен, односно добиће више средстава из републичке касе, кажу у Министарству финансија. Наглашавају, општине ће имати прелазни период да се навикну на нови систем финансирања.

РТС

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/%d0%bc%d0%bc%d1%84-%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b6%d0%b8-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d0%b7%d0%b0%d0%ba%d0%be%d0%bd-%d0%be-%d1%81%d0%b0%d0%bc%d0%be%d1%83%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8-%d0%bf%d0%b0%d0%bb%d0%b0/

2 comments

    • cist racun on 04/07/2016 at 22:26

    zasto nova vlast u palanci ne uvede stalne i stroge kontrole tokova novca u opstini, posebno u javnim preduzecima? zaposleni u jkp pijace, zelenilo i cistoca kazu da je drasticno porastao prihod od sajma poljoprivrednih masina 15. maja kada je uvedena kontrola svakog dinara. zasto se ne kontrolisu prihodi svaki dan, u svakom preduzecu? neka nova gradska vlast pretrese sve racune i svi koji su pravili veselja, razne kupovine i ruckove na racun opstine i javnih preduzeca, neka to plate iz svog dzepa. postoje tragovi i potpisi na racunima, pa pokazite pravdu, svako ko se rasipao na racun izgladnelih radnika, neka iz svog novcanika vrati svaku paru. to se moze, ako se hoce!

  1. olos belosvetski i njegova zuta svita ,pod hitno na preki sud .ukinuti mu imunitet ili izglasati pod hitno novi zakon o ukidanju istog .neka sazna ovaj jadan narod na Jasenici ko ga je pljackao godinama

Komentari su onemogućeni.