„НАСТАНАК И НЕСТАНАК ЈЕДНЕ ДРЖАВЕ“ ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ДР АЛЕКСАНДРА ДИКИЋА

uvs151025-001Књига др Александра Дикића, Настанак и нестанак једне државе – правда за Меморандум, представљена је паланачкој публици у сали Народног музеја. Промоцији књиге је присуствовао и о њој говорио, сам аутор др Александар Дикић. Ова књига истражује узроке распада Југославије, полазећи од анализе стања у тадашњем југословенском друштву, које је још 1986. године спровела Комисија Српске академије наука и уметности.

Уводно слово је припало, Владимиру Ђурђевићу, који је подсетио присутне на околности у којима је припреман Меморандум САНУ о стању у југословeнском друштву. Наиме, на иницијативу Одељења друштвених наука, Академија је 13. јуна 1985. оформила Одбор за израду Меморандума, чији су чланови били познати акадeмици, између осталих – Михајло Марковић, филозоф, Коста Михајловић, економиста, историчари Радован Самарџић и Василије Крестић, као и двојица будућих председника САНУ, Душан Каназир и Дејан Медаковић. Меморандум је писан у време када се у такозваној Авнојевској Југославији осећа прва економска криза.

Аутор, др Александар Дикић, говорио је о основним тезама своје књиге. Према Дикићу, већ током конституисања заједничке државе, после Првог светског рата – приметно је да Хрватска настоји да оствари извесну националну аутономију. Хрватска је у време Хабзбурше монархије, наиме, у извесном смислу била аутономна, као део великог царства. Хрвати прихватају заједничкју државу са Србима.

Дикић је указао и на грешке у односу према Косову. Због економске изолованости и сиромаштва, албанско становништво није интегрисано у јединствени културни и политички простор, а лоша уставна решења, и аутномија покрајна, допринели су  јачању сецесионистичких политичких покрета.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/%d0%bd%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d0%ba-%d0%b8-%d0%bd%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d0%ba-%d1%98%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%b5-%d0%b4%d1%80%d0%b6%d0%b0%d0%b2%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%be/