НАШ СУГРАЂАНИН ИСТОРИЧАР НЕМАЊА ДЕВИЋ ГОВОРИО НА ОТВАРАЊУ ИЗЛОЖБЕ „ПРЕБИЛОВЦИ“ У ЛОНДОНУ

PREBILOVCI 1Изложба „Пребиловци“, која свједочи о злочину усташа 1941. године у истоименом херцеговачком српском селу, отворена је у Амбасади Србије у Лондону.

„Идеја о пребиловачкој изложби рођена у душама потомака српских жртава пострадалих у усташкој Независној Држави Хрватској, окупљених око Удружења `Јадовно` и Српског националног друштва`Пребиловци`“, рекао је на отварању изложбе председник Удружења „Јадовно 1941“ из Бањалуке Душан Басташић.

Наш суграђанин историчар Немања Девић подсетио је да је српски народ поднео огромне жртве у модерној историји – од Турака, Аустроугара, Немаца, али је највеће жртве поднео од 1941. до 1945. у фашистичкој Независној Држави Хрватској.

„У тој монструозној творевини, која је прогутала стотине хиљада живота недужних, село Пребиловци заузело је своје место у историји, и то по томе што је од његових 1.000 становника рат преживело њих 170. Сви други су, били жене, деца, или старци, у августу 1941. године заклани ножем или бачени у јаму“, рекао је Девић.

Он је нагласио да су јаме биле бројне и дубоке у свим крајевима где су Срби живели.

„За тај геноцид, који је Хрватска починила над Србима, у комунистичкој Југославији није одговарао нико, жртве никада нису пребројане, а на самом крају века моћном пропагандом народ жртве представљен је народом џелата“, каже Девић.

Он је нагласио да су Пребиловци, ипак, васкрснули, а неке породице су се опет вратиле да обнове своје запаљене куће, обновљена је црква, а жртве из 1941. проглашене су за свете у Српској православној цркви.

Девић је рекао да су Пребиловци данас јединствено место на планети где је јасно видети победу добра над злим и живота над смрћу – два пута у једном веку.

„Зато су данас Пребиловци и симбол страдања свих Срба у геноциду 1941. И нови мит и завет, попут оног косовског из 14. века. Ова изложба посвећена је жртвама које никада не смеју бити заборављене. Зато су Пребиловци и темељ, али и огледало – свих нас“, поручио је Девић.PREBILOVCI 2

На отварању изложбе говорио је и амбасадор Србије у Лондону Огњен Прибићевић, који је нагласио да је данашњи датум – 27. јануар, од изузетног значаја за човјечанство.

Прибићевић је подсјетио да је Генерална скупштина УН усвојила резолуцију којом се 27. јануар проглашава Међународним даном сјећања на жртве Холокауста.

„На данашњи дан пре две године окупили смо се овде да расветлимо историју једног од првих логора смрти у Европи у Независној Држави Хрватској на подручју Јадовно-Госпић-Паг, о чему је општа јавност мало обавештена“, рекао је Прибићевић.

Прибићевић је истакао да је, нажалост, Други свјетски рат оставио многе приче ужаса од којих је једна испричана овом изложбом.

Изложба „Пребиловци“ свједочи о злочину усташа 1941. године када су убили 850 од укупно 1.000 становника тог српског села у Херцеговини, али и о васкрсењу Пребиловаца.

Према истраживању јапанског листа „Асахи шимбун“, Пребиловци представљају најстрадалније село у Другом свјетском рату у Европи.

Изложба је до сада била постављена у Новом Саду, Београду и Бањалуци, као и у Пребиловцима, гдје је постављена као стална поставка.

Организатори изложбе у Лондону су Удружење „Јадовно“ и Одбор Јевреја из Велике Британије.

Пројекат се реализује уз помоћ Управе за дијаспору и Србе у региону Министарства иностраних послова Србије.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/%d0%bd%d0%b0%d1%88-%d1%81%d1%83%d0%b3%d1%80%d0%b0%d1%92%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%bd-%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%87%d0%b0%d1%80-%d0%bd%d0%b5%d0%bc%d0%b0%d1%9a%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d0%b2%d0%b8/