НАЈАВА ОТВАРАЊА ИЗЛОЖБЕ ФОТОГРАФИЈА „МОРСКЕ ИМПРЕСИЈЕ“ У ГАЛЕРИЈИ МОДЕРНЕ УМЕТНОСТИ

MUZEJ1Изложба уметничке фотографија „Морске импресије“ Рајка К. Каришића биће свечано отворена у среду, 6. јула у 20 сати  у Галерији модерне уметности Народног музеја у Паланци.. 

Изложба је инспирисана историјиом и мотивима везаним за стари град Јерисос и Свету Гору.    

                                 МОРСКЕ ИМПРЕСИЈЕ
Заборављени чамац, некад потонуо, преврнут на морском дну и сам постаде део Посејдоновог царства, добивши нови живот. Другачије не би ни могло да се буде, јер у води је започето све. Одбачене ствари савременог живљења, срећом још увек успевају да се сједине са песком и да се на њима зачну нови минијатурни светови. И као у бајци, чамaц је кренуо лагано да нараста у морски гребен, добивши своје бројне и необичне станаре.

Али сваки нови дан, другачији је од претходног и ништа није вечно и непроменљиво. Када га рибари угледаше, извукоше га на обалу, а Зевс, Хелиос и Еол га уведоше у своју причу. Талог морског дна, песак и со су брзо спрани и одувани, али скамењени корали, рачићи и сасе остадоше на површини чамца као крљушт, испреплитани са старом плавом бојом и ранама од рђе, које никако да зацеле. Ту као пред спавање, када је најинтересантније, престаје прича, чекајућу сутрадан да се настави и сви претпостављају шта ће да се деси, али не баш сигурно…

У свакој причи, па и у овој има истине. У једној од егејских лука, на свом ходочашћу у Хиландар, уметнички фотограф Рајко Каришић, запазио је преврнути чамац и објективом је изнео много озбиљнији садржај, кроз своје слике, невидљиве голим оком. Минијатурне љуштуре, рашчешљане власуље и испреплитани пипци добили су димензије вулкана, магме и прастарих форми као када се стварао свет, одвајало копно од мора и рађао први живот. Поетика наратива, зналачки извучена из контекста, са филмским резовима на правом месту, прерасла је из уметникове авантуре у својеврсну морску импресију ефектих спојева. Ликовно заокружена, садржајем целовита тема, у дослуху са инкорпорираном природом, са неограниченим могућностима варијација, преточила се у занимљиве композиције. Фотографско – технолошке могућности, у овој сфери обраде уметник је у трену искористио и слици дао кубистичко – енформеловску детерминисаност.

Такође идеју апстрактне композиције аутор прилагођава тренутном стању материје, где се корозијом начета форма, пред нашим очима згушњава, растаче и преображава у филозофију енформела. Реализација одабраног, истовремено је ефектна загонетка и за аутора и за посматрача. Блистави колорит плавих, смеђих, окер и белих тонова који звучно исијавају, уклопили су се до савршенства у складну и хомогену целину озбиљних слика.

Када сам у Новом Саду, на истој изложби, срела Рајка Каришића, присетила сам се Леонарда да Винчија и Трактата о сликарству. Ренесансни мајстор саветовао је уметнику да прво треба да научи да гледа, јер једино тако ће пронаћи себе и оно што ће да слика. Изузетан креативни потенцијал Рајка Каришића управо је потврдио то вековно искуство.
Марина Лукић Цветић

 

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/%d0%bd%d0%b0%d1%98%d0%b0%d0%b2-%d0%be%d1%82%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%b0%d1%9a%d0%b0-%d0%b8%d0%b7%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b1%d0%b5-%d1%84%d0%be%d1%82%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b0%d1%84%d0%b8%d1%98%d0%b0-%d0%bc/