НА ДАНАШЊИ ДАН КОД ВЕЛИКОГ РАТНОГ ОСТРВА ПОТОНУО БРОД „НИШ“

 9. SEPTEMBARНа данашњи дан: 1952. године догодила се највећа трагедија у историји југословенског речног бродарства. Све је почело у 13 сати и 7 минута, када је брод на редовној путничкој линији од Београда до Земуна испловио са Савског пристаништа, а завршило се десетак минута касније код Великог ратног острва, где је олујни ветар преврнуо брод и послао га у муљ на четрнаест метара дубине, са више од стотину људи на њему (potonuo je brod „Niš“). По причању Бранка Најхолда, хроничара Земуна и доброг познаваоца овог догађаја, то је био сплет неколико невероватно несрећних околности. Тих дана је обнављан Савски мост, на броду је парна машина замењена дизел мотором, што је утицало на његову стабилност, радници су пре тога багерима продубљавали дно у рукавцу Дунава, Београд је баш тада захватила незапамћена олуја, а ветар се подигао баш у тренутку када је „Ниш“ зашао у рукавац. Да је било мање путника или да капетан није испловио раније да их не би било још више, несрећа се вероватно не би ни догодила. Ипак, све се догодило управо тако и то великом брзином, те чамци који су кренули у помоћ нису успели да спасу више од тридесетак особа. У земљи је била проглашена тродневна жалост. Несрећни брод извађен је са дна већ сутрадан, а они који су у томе учествовали, или то посматрали, били су сведоци језивих и потресних призора дављеника у тренуцима у којима их је смрт затекла. По званичној верзији у тој катастрофи утопило се деведесет особа, мада се по причама очевидаца и преживелих претпоставља да је на броду предвиђеном за шездесет особа тога дана било више него дупло путника.

:
1934. године рођен је књижевник Младен Марков;

1995 – Авиони НАТО почели су другу серију масовних бомбардовања српских циљева у Босни и Херцеговини, поново користећи радиоактивну муницију, а званичници западног војног савеза су признали да је у претходним нападима вероватно било и цивилних жртава.

1997. године умро је глумац Предраг Лаковић;

1999 – У најжешћим окршајима у Косовској Митровици од доласка Кфора на Косово и Метохију, рањене су најмање 33 особе – локални Срби, затим девет француских жандарма и шест војника, приликом три покушаја да се пробије блокада моста на Ибру који дели северни и јужни део града.

1999 – Начелник здруженог штаба оружаних снага САД генерал Хенри Шелтон изјавио је у сенату САД да је командант Кфора британски генерал Мајк Џексон одбио наредбу команданта НАТО у Европи, америчког генерала Веслија Кларка да у јуну 1999. силом спречи долазак руских трупа на приштински аеродром „Слатина“. Према речима Шелтона, Џексон је тада рекао да неће да изврши наређење како не би „изазвао Трећи светски рат“.

2001. године тадашња Југославија постала је осми пут првак Европе победивши у финалу Турску са 78:69, што је била и једина победа са једноцифреном разликом нашег тима на том шампионату.

2010 – Генерална скупштина УН усвојила је Резолуцију Србије о Косову и Метохији. Нацрт Резолуције претходно је усаглашен са Европском унијом.

2011 – Преминуо је Душан Трбојевић, српски пијаниста, композитор, универзитетски професор. На ФМУ у Београду дипломирао је клавир 1951. а две године касније и композицију. Потом се усавршавао у Лондону на Краљевском колеџу.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%88%d1%9a%d0%b8-%d0%b4%d0%b0%d0%bd-%d0%ba%d0%be%d0%b4-%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b3-%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%bd%d0%be%d0%b3-%d0%be%d1%81%d1%82%d1%80/