НА ДАНАШЊИ ДАН (23. АВГУСТ) ПОЧЕЛО ЕМИТОВАЊЕ ПРОГРАМА ТЕЛЕВИЗИЈЕ БЕОГРАД

 TVBНа данашњи дан 1958. године почело је експериментално емитовање програма Телевизије Београд (Televizije Beograd) из још недовршеног студија на Сајмишту, а у граду су на осамдесетак места били постављени телевизори како би што већи број људи могао да гледа, будући да је телевизор тада коштао као 20 просечних плата. То је било прво емитовање из једног објекта пројектованог и грађеног за ту намену на Балкану, јер су до тада углавном адаптирани већ постојећи објекти друге намене. До 2. септембра, свакодневно је по 3 до 4 сата емитован експериментални програм, а садржај је обухватао скоро све телевизијске жанрове. Отварање ТВ Београд најавила је Оливера Живковић, спикер радио Београда. Олга Нађ обавестила је гледаоце о емисијама које ће бити емитоване, а потом је најавила пренос отварања Међународног сајма технике и научних достигнућа. Редитељ је био Мирослав Дедић. У 20 часова је почео први ТВ Дневник који је водио Мића Орловић. Забавни програм је режирала Мирјана Самарџић, водитељи су били Мића Томић и Предраг Лаковић, а наступили су многи гости попут Славка Симића и Лоле Новаковић. После непуна три месеца од завршетка пробног програма, крајем новембра, почело је и континуирано емитовање.

1876 – У боју на Шуматовцу бројно слабија српска војска под командом руског добровољца генерала Михаила Черњајева одбила је више снажних напада на Алексинац турске војске, коју је предводио Абдул Керим паша. Претрпевши велике губитке, Турци су се пребацили на леву обалу Јужне Мораве и продужили операције према Ђунису.

1883 – Рођен је Борислав Лоренц, српски филозоф. Рођен је у Аранђеловцу, филозофију је студирао у Берлину, где је 1908. докторирао тезом: „Дие Пхилосопхие Андре-Марие Амперес“. Био је професор на Теолошком факултету у Београду. Религиозни филозоф, али се бавио и психолошким проблемима, историјом психологије као и српском психолошком терминологијом. Плодан аутор и преводилац, део Фројдових дела он је превео на српски језик. Дела: „Психологија“, „Преглед историје филозофије“, “ Мисао и акција“, „Психологија и филозофија религије“.

1939. године министри иностраних послова Немачке и СССР Јоахим фон Рибентроп и Вјачеслав Михајлович Молотов потписали су у Москви споразум о ненападању;

1966. године умро је Иван Сарић, први човек из Србије који је полетео авионом који је сам конструисао и израдио. Овај лет је изведен 16. октобра 1910. с хиподрома у Сарићевој родној Суботици. Успешни јавни лет посматрало је, чак седам хиљада Суботичана. Сарић је био свестрани спортиста који је годину дана раније у Паризу упознао Луја Блериоа који је први прелетео канал Ламанш, што га је подстакло да се и сам посвети ваздухопловству.

1945 – Привремена Народна скупштина Демократске Федеративне Југославије донела је Закон о аграрној реформи и колонизацији, којим је одузет „вишак“ земље и пољопривредне имовине земљопоседницима, сељацима, верским заједницама (и манастирима) као и тзв. неземљорадницима.

1989 – Умро је српски вајар Небојша Митрић. У прво време претежно је радио, у техници ковања, декоративне композиције, а касније је скулпторски језик заснивао на споју фигуралних и апстрактних елемената, инспиришући се српском средњовековном историјом. Београду је поклонио скулптуре деспота Стефана Лазаревића и Милутина Бојића, Крушевцу цара Лазара, а на рељефима је овековечио многе глумце и знамените личности српске културе и уметности. Последње његово дело је крст на храму Светог Саве на Врачару.

2000 – Умро је српски глумац Миливоје Мића Томић. Рођен је у Београду где је студирао право а затим на Музичкој академији Драмски одсек. У првим годинама Београдског драмског позоришта, Атељеа 212 и прве самосталне позоришне групе – Драмска дружина А, остварио је низ запажених улога. У легендарној, првој поставци Бекетовог „Чекајући Годоа“, Томић је остварио прву велику улогу. Током више од 50 година Томић је остварио мноштво значајних и упечатљивих улога у позоришту, на филму и телевизији. Лик чика Јове Змаја у незаборавној серији „Невен“ Тимотија Бајфорда запамтиле су генерације. Улоге: „Три“, „Непријатељ“, „Буђење пацова“, „Национална класа“, „Мајстори, Мајстори“, „Маратонци трче почасни круг“, „Салаш у Малом риту“. Добитник је бројних признања, међу којима и награде „Павле Вуисић“ за животно дело 1997.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%88%d1%9a%d0%b8-%d0%b4%d0%b0%d0%bd-23-%d0%b0%d0%b2%d0%b3%d1%83%d1%81%d1%82-%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b5%d0%bb%d0%be-%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%b0/