НА ИНТЕРНЕТ САМО ПРЕКО ПОЗНАТОГ НАЛОГА

Резултати истраживања које је спровела компанија Касперски лаб показују да потреба корисника за конектовањем на интернет, истог тренутка када се нађу у иностранству, утиче на то да се они често конектују на небезбедне вај-фај мреже, што доводи њихове личне податке у опасност.

Истраживањем Касперски лаба, током којег је анкетирано 11.850 људи из Европе, Русије, Латинске Америке, Азијско-пацифичког региона и Сједињених Америчких Држава, установљено је да је сајбер криминал уобичајена појава када су корисници у иностранству. Међутим, будући да се све већи број критичних информација о путовању, од туристичких мапа до хотелских резервација и авионских карата, чува онлајн, међународни путници често немају избора него да се повежу на интернет мрежу одмах по доласку. Многи ће бити спремнији да користе вај-фај мрежу него да се изложе трошковима роминга, упркос чињеници да их то може изложити ризику.

Људи су навикли да су стално повезани када су код куће, па тако када се налазе у иностранству ретко кад размишљају где се конектују, како се конектују, или ко би могао да их „прислушкује”. Отприлике три четвртине корисника (74 одсто) није безбедно повезано на јавне вај-фај мреже на аеродромима, у хотелима, кафићима или ресторанима.

Међутим, када су корисници далеко од куће и поузданих мрежа, њихов недостатак обазривости за сјабер безбедност савршено одговара сајбер криминлацима. Отприлике један од пет путника (19 одсто) био је жртва сајбер криминала у иностранству, у поређењу с корисницима (4 одсто) који су се суочили са правим криминалом.

То није изненађујуће, узимајући у обзир чињеницу да корисници тешко мењају дигиталне навике када су у иностранству, иако постоји већа опасност од изложености небезбедним јавним мрежама. Отприлике половина испитаника је изјавила да користи услуге банке (44 одсто) преко вај-фај мреже у иностранству, док нешто мањи број корисника купује онлајн (29 одсто) користећи ове мреже.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/%d0%bd%d0%b0-%d0%b8%d0%bd%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%b5%d1%82-%d1%81%d0%b0%d0%bc%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%be-%d0%bf%d0%be%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%be%d0%b3-%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%be%d0%b3/