НА СНАЗИ НАРАНЏАСТИ МЕТЕО АЛАРМ У СРБИЈИ

NARANDZASTI ALARMНаранџасти метео аларм проглашен је за источну, југоисточну и део централне Србије, где се очекује нешто већа количина падавина, па се у тим деловима земље очекује умерен и већи пораст водостаја.

Надлежни поручују да у овом тренутку нема опасности од изливања, али наводе да би реке у поједним деловима земље могле да достигну ниво редовне одбране од поплава.

Метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода Србије (РХМЗ) Горан Михајловић истакао је да се данас, сутра и прекосутра очекују даље падавине.

„Најављене количине падавина у току ноћи и сутра би биле између 20 и 50 милиметара, пре свега у централним, источним и јужним крајевима, док би на истоку локално могле бити и нешто више од прогнозираних”, рекао је Михајловић Танјугу.

У осталим деловима земље би очекује се да у току ноћи и сутра падне између 10 и 30 милиметара, додао је Михајловић.

Према његовим речима, падавине које су забележене јуче и током ноћи биле су у границама прогнозираних и у складу са већ издатим упозорењима завода.

Хидролог РХМЗ-а Дејан Влатковић истиче да у овом тренутку нема опасности, јер су реке у нивоу средњих и ниских водостаја.

Наглашава да ће на подручју западне, југозападне, централне и источне Србије бити умерених и већих пораста водостаја, са могћношћу достизања граница редовне одбране од поплаве.

У бујичним водотоковима река на тим подручјима, додаје, могло би да дође до мањих локалних изливања.

„Дали смо упозорење пре три дана и јавна предузећа су предузела неопходне мере”, рекао је Влатковић.

Побољшање хидролошке ситуације се очекује од четврка, додао је Влатковић.

Он је, међутим, нагласио, да се најављени порасти водостаја никако не могу повезивати са онима од пре две године.

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић је, због најављених великих падавина, позвала предузећа и агенције из њеног ресора да предузму превентивне мере и буду спремни да реагују у случају поплава, преноси Танјуг.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%bd%d0%b0%d0%b7%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%9f%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b8-%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%b5%d0%be-%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d1%80%d0%bc-%d1%83-%d1%81%d1%80%d0%b1%d0%b8/