НЕНАСТАВНО ОСОБЉЕ У ШКОЛАМА ОД 1. СЕПТЕМБРА НА УДАРУ НОВОГ ПРАВИЛНИКА

 SKOLA OLGAНенаставно особље у школама је школску годину почело у бригама због новог правилника о финансирању.

Према правилнику који је у школе стигао 1. септембра, помоћници директора, библиотекари, педагози, секретари и шефови рачуноводства у мањим основним школама остаће без пола плате док ће неки можда да остану и без посла. Све је то део процеса рационализације и смањења трошкова у јавном сектору.

У школама које имају до 15 одељења ове школске године требало би да буде запослено само пола секретара, пола психолога и пола шефа рачуноводства, а школе са мање од 24 одељења имаће пола библиотекара односно, једног са пола плате. Помоћника директора више неће имати школе које имају мање од 32 одељења, док ће оне у којима постоји од 32 до 47 одељења имати пола помоћника. Школа која организује целодневну наставу моћи ће да има једног кувара на 75 деце и једну сервирку на 400 ђака. На школу од 2.000 до 5.000 квадрата иде само један домар, а само једна теткица на 450 квадрата школског простора.

Допис са новим правилима стигао је 1. септембра у школе, а од директора се очекује да се што пре прилагоде новим прописима. Не изненађује да су синдикалци веома незадовољни.

– Све је то неозбиљно. Правилник се неколико пута доносио, па се мењао, па се повлачио, па се враћао онај од пре 20 година и сад су га поново променили, иако су нам пре неколико дана обећали да ће да се примењује тек од наредне године и да ове године школе неће морати да смањују број ненаставног особља које им је неопходно за рад – каже за “Блиц“ Бранислав Павловић, председник Синдиката образовања.

Павловић сматра да ће овај правилник погодити мале, сеоске школе.

Правилник о критеријумима и стандардима за финансирање установе која обавља делатност основног образовања и васпитања (важи од 01.9.2015.) 

Новине у оцењивању
Ове године биће уведен нови начин оцењивања првака који би требало да олакша родитељима да разумеју колико је њихово дете напредовало, али и да смањи администрацију. Учитељи неће као до сада да уписују за сваког ђака описне карактеристике из сваког предмета. У дневницима ће имати понуђене опције које ће бирати и према тим шаблонима формирати описне оцене.

Извор Блиц

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%bd%d0%be-%d0%be%d1%81%d0%be%d0%b1%d1%99%d0%b5-%d1%83-%d1%88%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0-%d0%be%d0%b4-1-%d1%81%d0%b5%d0%bf%d1%82%d0%b5%d0%bc/