НОВИ ЗАКОНИ ПРОТИВ ПЕДОФИЛА И СИЛОВАТЕЉА

PEDOFILIВлада Србије, на лични захтев премијера Александра Вучића, иницираће наредних дана да се промене законске одредбе које се тичу насиља над децом и женама, а којима би се драстично пооштрила казнена политика. Уз то, биће предузете и мере да се ажурније води регистар педофила, како би у сваком тренутку надлежне службе држале на оку оне који су потенцијална опасност за најмлађе и жене. 

Ова иницијатива премијера уследила је после низа бруталних злочина, који су протеклих месеци запрепастили земљу, а у којима је убијено десетине људи, међу којима је било и деце. Кап која је прелила чашу је зверско убиство трогодишње девојчице Анђелине Стефановић, коју је силовао, а потом и каменом усмртио комшија Владица Рајковић.

Оваквим и сличним злочинцима, последње три године судило се на основу тзв. Маријиног закона, названог по осмогодишњој девојчици Марији Јовановић, која је брутално убијена 26. јуна 2010. године у Лединцима. Њен џелат, Младен Огулинац умро је у затвору на Маријин рођендан, не дочекавши суђење. Максимална казна коју предвиђа овај закон је 40 година затвора!

ПОСЛЕДЊА СМРТНА КАЗНА 1992.ПОСЛЕДЊА смртна казна у Србији извршена је 14. фебруара 1992. године у Окружном затвору у Сомбору. Затворски вод стрељао је Јохана Дроздека (34) због силовања и убиства шестогодишње девојчице Иване Салијевић 1987. године из војвођанског села Каравуково. Он је девојчицу познавао и дружио се са њеним родитељима, који су га и материјално помагали. Једне вечери је повезао Ивану на бициклу. Дете је пронађено после неколико сати у близини гробља. Била је силована и убијена ударцима каменом у главу.

Поменути закон предвиђа и регистар педофила, али у њега није унето још ниједно име. У Министарству правде објашњавају да је поменути регистар без уписаних података зато што још није донета ниједна правоснажна пресуда, када су овакви злочини у питању! По овом закону, у регистар се уписују подаци починилаца који су дело учинили после доношења овог правног акта.

Монструозни злочини у којима су жртве деца све су бројнији последњих година. Јавност је била у шоку када се јула 2005. године сазнало на страшну смрт трогодишње Катарине Јанковић, коју је силовао и до смрти тукао Малиша Јевтовић, партнер њене мајке Ане Филиповић. Њему је Апелациони суд потврдио казну од 40 година робије, док је њена мајка осуђена на 37 година. Већ тада је, међутим, јавност почела да жали што је само неколико година раније укинута смртна казна, која је замењена казном затвора од четири деценије.

Најстрожа казна затражена је и за убицу Тијане Јурић (15) из Бајмока, коју је Драган Ђурић покушао да силује, а потом је задавио јула 2014. године. Њему је Апелациони суд недавно потврдио 40 година затвора.

– Регистар педофила мора да се редовно освежава, јер полиција врло добро зна ко су педофили – каже адвокат Илија Радуловић. – Педофилије има свуда, у свим друштвеним сферама и неопходна је бржа и ефикаснија реакција државе. Ја сам жестоки поклоник смртне казне, посебно када је реч о оваквим зверским убиствима деце која су наше најдрагоценије друштвено добро. Такве починиоце треба најстроже кажњавати у најкраћем могућем року.

Пре неколико месеци најстрожом казном од 40 година кажњен је и Дарко Костић због силовања и убиства Иване Подрашчић (14) из Батајнице. Он је девојчицу намамио у напуштену кућу у Раковици, готово у исто време када је убијена и Тијана Јурић. Иванино тело, закопано поред куће, пронађено је после три месеца.

Горану Илићу из Парцана код Београда изречена је 2002. прва казна од 40 година робије, јер је, како је утврђено, силовао и убио Душицу Илић (16). Он је преминуо у ћелији после неколико година проведених иза затворских зидина. Његова породица је одбила да преузме тело и да га сахрани.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d0%b7%d0%b0%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b8%d0%b2-%d0%bf%d0%b5%d0%b4%d0%be%d1%84%d0%b8%d0%bb%d0%b0-%d0%b8-%d1%81%d0%b8%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82/

1 comment

  1. Zasto registrovati samo nove,zasto ne i one,koi su vec poznati ne samo u mestu gde zivi,vec i okolini?
    Ako je taj neko narusio mir,upropastio zivot nekome,da li ga treba kriti?Taj neko ko ima mnogo kuca,para,da li takve treba stititi,da li vam je jasno da vi cinite krivicno delo stiteci,kriminalce?
    Da je neko vas bio na mmestu devojaka,kojima je oduzeo snove,sve ono lepo sto moze da je usreci,da li bi ste ga zastitili?
    Sve pedofile,imenom i prezimenom sa punom adresom,da ti na uvid gradjana,to je jedini nacin da zastite svoju decu! Tako se radi u Americi,a mislim i u drugim drzavama,gde zakon stiti gradjane!

Komentari su onemogućeni.