НОВО УПУТСТВО ЗА ПОДЕЛУ БЕСПЛАТНИХ УЏБЕНИКА ДИРЕКТОРИМА ШКОЛА

 SKOLA KNJIGEЈош један нови потез из Министарства просвете, око набавке бесплатних уџбеника. Да ли је ово игра топло-хладно са родитељима или велико неискуство и несналажење у оваквим стварима, тек јуче на адресу директора школа стигло је ново упутство о документацији потребној за доделу тзв. бесплатних уџбеника.

Да подсетимо првим упутством тражено је брдо докумената које је било потребно доставити и обрадити за неких 5-6 радних дана и доставити министарству. Потом је тај рок продужен школама за обраду података, да би убрзо продужили и рок родитељима тза прибављање документације. А сада као шлагворт долазимо до тога, да многа документа нису потребна и да их треба уништити.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је  након добијања писма Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуба Шабића, а у вези са појединим подацима које школе прикупљају и обрађују у поступку доделе бесплатних уџбеника ученицима основних школа у Републици Србији, упутило обавештење свим директорима основних школа.

Наиме, директори свих основних школа обавештени су да је потребно да обуставе даље прикупљање неких података од родитеља или старатеља, односно оних докумената које је Повереник у свом допису означио. Такође, у допису прослеђеном директорима школа, је истакнуто да већ прикупљена наведена документа на одговарајући начин избришу, односно униште. Реч је о фотокопијама личне карте и /или здравствене књижице, као и документацији у вези са неким посебним категоријама – уверења надлежних институција о радном стажу или висини примања која се односе на категорије родитеља борца, војног инвалида или оних који имају статус расељеног или прогнаног лица. Такође обустављање прикупљања података односи се и на медицинску документацију о тешко болесном члану породице.

Након извршеног надзора Повереник је утврдио да Министарство не прибавља, нити обрађује податке о личности ученика и других лица, нити се поводом овог пројекта Министарству доставља било каква документација која садржи податке о личности.

Наиме, прикупљање податка вршено је у школама, а подаци Министарству ће бити прослеђени у статистичком облику.

Ко ће на крају добити милостињу од Министарства, нисмо сигурни. Можда се организује нека томбола па „ком’ опанци ком’ обојци“.

OPANAK

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be-%d1%83%d0%bf%d1%83%d1%82%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d1%83-%d0%b1%d0%b5%d1%81%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%85-%d1%83%d1%9f/