ОДА ПРИРОДИ МИРЕ МИТ У ПЕКИНГУ

MIRA MIT2У Пекингу је 14. маја, у галерији „Арт АЛЛЛ”, отворена изложба наше реномиране академске сликарке Мирјане Стојковић, познатије као Мира Мит, под називом „Ода природи”. На овој

изложби публици је представљен циклус слика (уља на платну), које имају за тему биљни свет, пејзажи у уљу као и више студија актова у техници сепије.

На самом отварању, лепо посећеном, пленила је ведра, полетна атмосфера а позитивна енергија није само зрачила из слика већ и из импозантне личности саме сликарке.

Успех Мире Мит овом изложбом, и поред чињенице да је то њена трећа у Кини, утолико је задивљујући што Кинези природно показују већи афинитет према продукцијама својих уметника поготово ако се ови изражавају у традиционалним техникама.

Она је једноставно засенила кинеску публику унутрашњом вредношћу својих дела. Кинези као непосредан народ имају развијен смисао за аутентично тако да су и у Мири Мит открили стварног уметника. Интуитивно су схватили да је заводљив квалитет њених слика сасвим спонтан и да долази као природан резултат неуморног, полувековног трагања за тајном што лежи иза облика и боја. Кинези такође цене сликаре који савршено владају техником а и тематика им је блиска јер је њихово традиционално сликарство веома окренуто природи.

Изложба Мире Мит имала је широк одјек и у кинеским медијима: првенствено на угледном Кинеском радију и у водећем кинеском дневном листу на енглеском језику „Чајна дејли”.

Политика
MIRA MIT1Биографија МИРЈАНА МИТ СТОЈКОВИЋ
Рођена у Соко Бањи. Завршила Академију примењених уметности, одсек декоративно сликарство 1968.г. у Београду, у класи професора Аце Томасевића.
 Од 1969.-1990. радила као професор у гимназији у Смедеревској Паланци.
 Члан УЛУС-а од 1976. г. И Међународне асоцијације лепих уметности од 2005. године.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/%d0%be%d0%b4%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b8-%d0%bc%d0%b8%d1%80%d0%b5-%d0%bc%d0%b8%d1%82-%d1%83%d0%bf%d0%b5%d0%ba%d0%b8%d0%bd%d0%b3%d1%83/