ОПШТИНЕ НЕ ЗАПРАШУЈУ КОМАРЦЕ

AVION ZA KOMARCEЗапрашивање комараца, коjи преносе вирус Западног Нила, у надлежности jе локалних самоуправа, а многе од њих нису планирале средства за те намене у општинском буџету или предвиђени новац не троше у те сврхе.

Због тога су се вечерње шетње многима претвориле у праву ноћну мору, jер би се кући вратили у печатима, изуjедани од комараца.

На сву срећу, у Србиjи током ове године ниjе регистрован вирус Западног Нила ни код људи, али ни код комараца, а искуства од претходних годину кажу да се интензивниjе ширење вируса очекуjе током августа.

Дирерктор Института за jавно здравље Србиjе „Др Mилан Jовановић Батут“ Драган Илић каже да вирус Западног Нила преносе домаћи комарци, те да се и ове године као и свих претходних година ради надзор над комарцима, птицама, коњима коjи су важни у векторском систему преноса.

„За сада нисмо имали регистровану инфекциjу у овоj години ни код комараца, нити код људи. Наравно, jош jе рано. Mи очекуjемо, као што се то дешавало и претходних година, да се у другоj половини августа поjаве и први случаjеви“, рекао jе Илић Танјугу.

Jедина мера заштите од преноса вируса Западног Нила jе спречавање уjеда комараца, а њихово сузбиjање у надлежности jе локалних самоуправа, коjе у своjим буџетима треба да планираjу средства за ту намену.

„Препоручуjе се свим локалним самоуправама да у своjим буџетима планираjу средствам за запрашивање комараца и да периодично у циклусима, по препоруци ветеринарских служби, обаве третирање комараца како би смањили њихову броjност“, рекао jе Илић.

Oн jе додао да jе запрашивање посебно важно у оним срединама где има мочварног подручjа и стаjаћих вода.

„Поjедине локалне самоуправе и даље или нису планирале средства или их не троше за ове немане за коjе су средства одређена“, обjашњава Илић.

Kако поjашњава код већине заражених Западним Нилом не jављаjу се никакви симптоми, а да се у малом броjу случаjева jављаjу тежи облици обољења праћени компликациjама као што jе запаљење мозга и можданих овоjница.

Илић jе подсетио на велику епидемиjу грознице Западног Нила 2013. године, када jе било више од 300 случаjева оболелих са компликацииjама.

Вирус западног Нила током прошле године регистрован jе код 24 пациjента старости од 32 до 86 година, док jе земљама EУ регистровано 96 случаjева оболевања од грознице Западног Нила.

Директор Батута каже да и грађани сами могу нешто да ураде у заштити од комараца и да jе осим средстава за мазање тела и мрежице на прозорима, важно да се у двориштима, на терасама, елиминише стаjаћа вода у саксиjама, одбаченим гумама, чиниjама за животиње.

„Воду треба често мењати jер су то идеална места за полагање ларви комараца, где се они размножаваjу“, рекао jе Илић.

Надзор над комарцима у Србиjи, да ли су заражени вирусом Западног Нила, спроводи Завод за биоциде и медицинску екологиjу.

Руководилац Oдељења за испитивање и развоj биоцидних производа Бранислав Пешић каже да Завод за биоциде у склопу проjекта Mинистарства здравља обавља детекциjу вируса Западног Нила у популациjи комараца на териториjи Србиjе.

„Kомарци се на териториjи целе Србиjе сакупљаjу од jуна месеца у специjализованим клопкама за комарце, а затим се у лабораториjама Завода врши детекциjа вируса Западног Нила. До сада нисмо детектовали присуство вируса у домаћим комарцима“, рекао jе Пешић Танјугу.

Први заражени комарци, како каже, очекуjе да се поjаве краjем августа, а надзор ће траjати све док се не заврши сезона – до октобра.

Oн додаjе да комараца има наjвише у оним деловима Србиjе где има доста вода, а то су Воjводина, приобаље Саве и Дунава.

Eкипе Завода за биоциде и медицинску еколоигиjу обављаjу сузбиjање комараца и ларвених форми комараца на теритиориjи Београда, а из те установе апелуjу на грађане уколико имаjу проблем са комарцима да то приjаве Заводу на броj телефона 011 305 40 00, или путем меjла завод@биоциди. орг. рс.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/%d0%be%d0%bf%d1%88%d1%82%d0%b8%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b5-%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d1%80%d0%b0%d1%88%d1%83%d1%98%d1%83-%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%b0%d1%80%d1%86%d0%b5/