ОПШТИ ШТРАЈК У ШКОЛАМА

olga Просветари су пет недеља у законском штрајку и за то време преговори са владом скоро да се нису померили са почетне тачке. Синдикати су први пут обуставили рад 22. октобра, а те четири асоцијације имају око 70 процената чланства од свих запослених у школама.

Тим поводом данас су неке школе у потпуности обуставиле рад и на позив синдиката више од хиљаду људи окупило се данас на Тргу Николе Пашића у Београду на протесту просветних радника против смањења плата у јавном сектору.

Од школа у Паланци само су МЕШ Гоша и ОШ Вук Караџић у потпуности обуставиле рад, док се у ХТШ Жикица Дамњановић  штрајк спроводи делимично, а остале школе штрајк спроводе у виду скраћене наставе. Школе на територији Општине Смедеревска Паланка које нису у штрајку су ОШ ХИМ , ОШ Радомир Лазић из Азање и ОШ „Лазар Станојевић“ из Ратара.

Иначе, наши законски прописи не предвиђају потпуну обуставу рада у школама. Закон о основном образовању и васпитању и Закон о средњем образовању и васпитању предвиђају да „наставници, односно стручни сарадници у школи остварују право на штрајк, под условом да обезбеде минимум процеса рада школе“ у трајању од „30 минута по часу у оквиру дневног распореда и обављање испита, а за стручног сарадника 20 часова рада недељно“.

ВИДЕО – ПРОТЕСТ ПРОСВЕТНИХ РАДНИКА У БЕОГРАДУ:

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/%d0%be%d0%bf%d1%88%d1%82%d0%b8-%d1%88%d1%82%d1%80%d0%b0%d1%98%d0%ba-%d1%83-%d1%88%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0/

2 comments

    • Goca on 22/12/2014 at 16:49

    Nije tacni i OS“Lazar Stanojevic“ iz Ratara ne strajkuje

    1. Хвала.

Komentari su onemogućeni.