ОТКРИВЕНА СПОМЕН ПЛОЧА ДР ПЕРСИДИ ШИШКОВИЋ

PERSIDA1На месту данашњег хотела „Гитарић“ у улици 10. октобра број 10, где је пре 65 година почео да ради Дечји диспанзер у Смедеревској Паланци, први у Србији после Београда, откривено је спомен-обележје др Персиди Шишковић, чијим је залагањем и личном иницијативом, почело и ново поглавље здравствене заштите деце и омладине у тадашњем срезу паланачком.

Акцију је покренула Секција за историју медицине Српског лекарског друштва под називом „Велики доктори малих вароши“, са циљем да се знамените личности српске медицине, које су радиле и живеле у малим срединама, отму забораву.

Др Снежана Павловић Бајовић је истакла да је др Персида Шишковић, цео свој радни век провела као велики прегалац и лекар спремна  да помогне увек и свакоме. Она је била велики хуманиста и здушно је помагала народноослободилачки покрет и била заточена у логору на Бањици.

ВД директор ОБ „Стефан Високи“ и заменик председника Подружнице СЛД Никола Ристић, подвукао је да откривање спомен-плоче др Персиди Шишковић на неки начин омаж педијатрији, која има вишедеценијски стаж и дугу традицију у Смедеревској Паланци.PERSIDA2

Персида Шишковић је завршила Основну школу у Паланци,а Гимназију је учила у Смедереву када је и донела одлуку да студира медицину у Бечу. Међутим, почео је Први светски рат, који је прекинуо њено школовање. По завршеном рату уписује студије у Бечу, где је дипломирала 1928. године

У Паланку се вратила 1950. на позив председника општине. Личном иницијативом успева да отвори дечји диспанзер у Паланци и то у овој згради, где је у њену час постављено спомен-обележје. Др Персида је радила у две смене: пре подне с малом  децом, а по подне са школском.

Др  Персида Шишковић прва је започела са здравственим васпитањем мајки. Свакој је штампаним словима било написано како ће  неговати своје дете. Није се удавала, па је сву љубав посветила деци Паланке. Била је блага и матерински нежна према здравој и болесној деци. Последње година живота провела је у Дому за старе у Смедереву, где је и умрла.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/%d0%be%d1%82%d0%ba%d1%80%d0%b8%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%b5%d0%bd-%d0%bf%d0%bb%d0%be%d1%87%d0%b0-%d0%b4%d1%80-%d0%bf%d0%b5%d1%80%d1%81%d0%b8%d0%b4%d0%b8-%d1%88%d0%b8%d1%88/