ПОВЕЋАН БРОЈ ВИРУСНИХ ИНФЕКЦИЈА КОД ДЕЦЕ

DISPANZERБолест под називом БРНУ (Болест руку, ногу и уста) хара вртићима широм Србије. Заразна је, лако се преноси, и то директно, са особе на особу, или индиректно преко предмета.

Најугроженија су деца до пете године живота, а у веома ретким случајевима се може јавити и код одраслих. Болест обично траје од три до пет дана. Најважнија превенција од ове болести је прање руку, посебно после тоалета и мењања пелена, као и пре оброка или спремања хране.

БРНУ се манифестује појавом осипа, који се прво јавља у устима, у виду болних пликова на грлу, језику, деснима, непцу или са унутрашње стране образа.

Пликови су црвени са беличастим врхом, често пуцају и на том месту остаје оштећена кожа. Сличне промене се јављају и на шакама и стопалима, а могућа је појава осипа на задњици или бутинама.

 Веома често се неколико дана пре појаве оспе јављају повишена температура, малаксалост или раздражљивост. Појачано је лучење пљувачке и деца одбијају чврсту храну, апетит је ослабљен, а може се јавити и дијареја. Тако да уколико родитељи примете наведене симптоме треба обавезно да се јаве лекару- упозоравају стручњаци.

С обзиром на то да су болне ранице у устима основни симптом, за лечење се користе лекови који ублажавају бол и снижавају температуру.

Ситуација је слична и у паланачком Дечијем диспанзеру где се бележи нешто већи број вирусних инфекција.

Треба имати на уму да су након опоравка од болести деца још неколико недеља клицоноше, па за то време не треба да посећују вртић и играонице 

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%bf%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%9b%d0%b0%d0%bd-%d0%b1%d1%80%d0%be%d1%98-%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d0%bd%d0%b8%d1%85-%d0%b8%d0%bd%d1%84%d0%b5%d0%ba%d1%86%d0%b8%d1%98%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%b4-%d0%b4/