ПОСКУПЕО АУТО-ГАС

PUMPA LUK OILТечни нафтни гас (ТНГ) у протекле две недеље поскупео је од пет до седам динара по литру на пумпама и пунионицама у Србији! Тако је цена популарног ауто-плина са 62,9 стигла до 69,9 динара за литар код већине продаваца.На неким бензинским станицама, поготово онима поред ауто-путева, цена је достигла и 72,9 динара по литру.

ТНГ је такозвано сезонско гориво, и због односа бутана и пропана лети је увек јефтинији него зими. Сада је, међутим, цена ТНГ у Србији на јануарском нивоу.

Рачунице показују да је исплативост вожње на плин остварена само у случају да је цена литра ТНГ-а мања од 50 одсто вредности литра бензина. Како је сада цена бензина 133 динара, јасно је зашто су возачи који су уложили позамашна средства у уградњу ТНГ уређаја и њихово реатестирање огорчени.

НА малопродајне цене течног нафтног гаса првенствено утиче однос понуде и потражња, не само на нивоу Србије, већ и у региону, за разлику од цена бензина и дизела које највише зависе од вредности барела на светским берзама.

– Домаћи произвођачи ТНГ-а, било да су у питању лиценцирани произвођачи као што су компаније НИС, „Стандардгас“ и „Хипол“ или велетрговци који ауто-гас производе намешавањем компонената, у највећој мери увозе сировину, односно компоненте од којих производе ауто-гас, тако да су и они изложени променама на регионалном међународном тржишту

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%ba%d1%83%d0%bf%d0%b5%d0%be-%d0%b0%d1%83%d1%82%d0%be-%d0%b3%d0%b0%d1%81/