ПРЕКО ХАКОВАНИХ ФЕЈСБУК ПРОФИЛА „ОЈАДИО“ 15 ОСОБА ЗА 880.000 ДИНАРА

haker1Припадници Министарства унутрашњих послова ухапсили су Т.С. због постојања основа сумње да је од јуна до августа 2016. године хаковао профиле корисника друштвене мреже „Фејсбук“ и са тих профила слао поруке пријатељима оштећених чије је профиле преузео, да му хитно треба новац, лажно се представљајући као прави власник и оштетио их за више од осамсто хиљада динара.

Осумњичени који се терети за кривична дела рачунарска превара, прављење, прибављање и давање другом средстава за извршење кривичних дела против безбедности рачунарских података и фалсификовање и злоупотреба платних картица, ухапшен је у сарадњи са Посебним тужилаштвом за борбу против високотехнолошког криминала.

Постоје основи сумње да Т.С. на друштвеној мрежи „Фејсбук“ коришћењем методе „Phishing-a“, наводио кориснике „Фејсбук“ профила да „кликну“ на хипер линк лажне веб странице „Facebook logo“, коју је он претходно креирао и да укуцају своју шифру односно да се логују на свој Фејсбук налог.

На тај начин, осумњичени је неовлашћено преузео и променио њихове  приступне шифре за Фејсбук налоге и њима управљао без знања стварних власника. 

Сумња се да је Т.С. са тих профила слао поруке пријатељима оштећених да му хитно треба новац, лажно се представљајући као прави власник профила, у намери да себи прибави противправну имовинску корист.

Осумњичени је од оштећених, како се сумња, тражио да му  уплате новац на  више његових  он-лајн налога за спортско клађење које је отворио у  једној од кладионица.

Појединим оштећеним лицима је тражио да му пошаљу идентификационе податке својих платних картица или фотографије њихових  платних картице, како би наводно вратио новац који му је уплаћен, правдајући то грешком, па је тако дошао  до свих података на платној картици, које је злоупотребио и са њима вршио он-лине плаћање, кладећи се на резултате спортских догађаја у спортским кладионицамa.

На тај начин осумњичени је оштетио 15 особа, за 886.840,00 динара.

Имајући у виду да постоји сумња да има више оштећених, полиција позива све грађане који су на овај начин оштећени да се директно јаве полицијским службеницима Службе за борбу против организованог криминала на телефоне: 011/ 27 43 927 и  011/ 27 43 918 или на електронску адресу Посебног тужилаштва за борбу против високотехнолошког криминала  vtk@beograd.vtk.jt.rs.

Министарство унутрашњих послова апелује на грађане, који су корисници интернет мреже да не отварају прилоге (attachments) из своје елктронске поште који изгледају сумњиво и садрже екстензије попут “.exe, .vbs ili SCR“, да у своме претраживачу (browser-u)  сетују блокаду pop-up прозора, деактивирају функцију AutoPlay како би онемогућили аутоматско покретање штетних процеса од стране екстерних медија попут USB меморија и слично.

Такође, полиција апелује на грађане да пре него што приступе хипер линковима,  када је то могуће користе двотруку аутентификацију за приступ својим електронским налозима попут електронске поште, налога на друштвеним мрежама, као и да користе оригиналне софтвере за антивирусну заштиту које је потребно редовно ажурирати.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%be-%d1%85%d0%b0%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%85-%d1%84%d0%b5%d1%98%d1%81%d0%b1%d1%83%d0%ba-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%84%d0%b8%d0%bb%d0%b0-%d0%be%d1%98%d0%b0%d0%b4/