ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ДЕЈАНА ЦРНОМАРКОВИЋА У АТИНИ

CRNOMARKOVICУ Атини је одржана промоција књиге песама „О изгубљеним данима“ нашег аутора Дејана Црномарковића, који је на грчки превела Nora Lefa, а објавила је грчка издавачка кућа „Direct publishing “.

У култном простору Books/caffee „Free thinking zone“ у центру Атине, књигу је представио ректор Факултета уметности у Атини и познати грчки уметник Panos Charalambous, а о књизи су говорили и преводилац Нора Лефа, издавач Lycurgus  Hatzakos и аутор.

Panos Charalambous, некадашњи пријатељ великог писца Данила Киша, искористио је тренутак да подсети и на дружење са књижевним великаном из Србије, а потом је говорио о књизи која је била тема вечери.

Издавач Lycurgus Hatzakos, објаснио је, између осталог, да је књига Дејана Црномарковића, прва у едицији „Балкански писци“ Издавачке куће „Direct publishing “ из Атине и да следе нова издања аутора из региона.

Посебан печат овој вечери дала је преводилац Nora Lefa која је говорила и о томе како се упустила у захтеван превод књиге поезије.

-Читала сам Дејанову књигу више пута, и што сам је више читала, доживљај је постајао све снажнији– истакла је Nora Lefa. – Морала сам на неки начин да се „ослободим“ те поезије и поделим је са читаоцима.  

О својим утисцима после читања Црномарковићеве књиге и мотивима да напише књижевни приказ овог дела говорио је и рецензент Pavlos Lefas, професор на Архитектонском факултету у Атини.

Аутор је нагласио да је више песама објављених у књизи написано у последњој деценији прошлог века када је једно време живео у Грчкој, на острву Криту. Потом је објаснио да је књига скренула пажњу грчке јавности пре свега захваљујући огромном труду који је уложила Nora у њен превод, а затим и тиме што су иза ње стале значајне личности из културног живота Грчке.

Уметничкој вечери у „Free thinking zone“, поред осталих, присуствовали су и, вишегодишњи аташе грчке амбасаде у Србији Petros Tsaruhis, амбасадор Албаније у Грчкој, као и познате личности из јавног живота Грчке.

УНС

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%bc%d0%be%d1%86%d0%b8%d1%98%d0%b0-%d0%ba%d1%9a%d0%b8%d0%b3%d0%b5-%d0%b4%d0%b5%d1%98%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d1%86%d1%80%d0%bd%d0%be%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%9b/