РАДНЕ КЊИЖИЦЕ ВИШЕ НЕ ВАЖЕ – ИПАК ИХ ЧУВАЈТЕ НЕКО ВРЕМЕ

A RADNA KNJIZICAИако су радне књижице отишле у историју, остала су питања. Онима који имају овај документ није јасно како ће надаље ићи пријављивање радника, уписивање радног стажа, прекид радног односа и сви остали поступци везани за радну књижицу. Да ли су оне заправо и даље потребне или не? 

Од 1.јануара, радне књижице се више не издају. Оне које су издате до краја 2015.године и даље могу да се користе, али не за уписивање нових података. Служиће искључиво као доказ за остваривање права из ранијег радног односа и других права у складу са законом. Врањски службеници који су до сада на шалтерима свакодневно радили са овим књижицама кажу како немају упутства за примену новог закона. У Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање истичу да упутства нису ни потребна јер је све јасно из закона и његових ставова.

Књижицу ће потпуно заменити овај папир. Послодавац има обавезу да за сваког новог радника ког прими после 1.јануара или старог чији радни однос буде прекинут после овог датума, поднесе Јединствену пријаву на обавезно социјално осигурање или образац М. У њу се уносе сви подаци који су се некад уносили у радну књижицу и самим тим налазе се у матичној евиденцији Фонда ПИО.

Уколико је запосленима потребан доказ о подацима из осигурања, уверење могу добити у Фонду ПИО о свим периодима запослења односно осигурања. Надлежни истичу да нема ризика ни простора за злоупотребе. Ипак, власници књижица су махом неповерљиви, што због информатичке писмености службеника, што због застарелих компјутерских мрежа, посебно у малим срединама. 

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%bd%d0%b5-%d0%ba%d1%9a%d0%b8%d0%b6%d0%b8%d1%86%d0%b5-%d0%b2%d0%b8%d1%88%d0%b5-%d0%bd%d0%b5-%d0%b2%d0%b0%d0%b6%d0%b5-%d0%b8%d0%bf%d0%b0%d0%ba-%d0%b8%d1%85-%d1%87%d1%83%d0%b2/