РАНА ВЕГЕТАЦИЈА ОЖИВЕЛА ВОЋЊАКЕ

VOCEПочетак вегетације је најбољи период за заштиту вишегодишњих засада воћа од биљних болести и штеточина. Уколико се то сада  не учини, поједине бактерије, гљивице и штеточине не могу се искоренити током интензивног раста и развоја плодова. 

Рани почетак вегетације, као ове године, захтева  хитну примену хемијских препарата ради заштите засада воћа .Услед благе зиме, влаге и релативно високих температура  презимио је већи број изазивача вирусних и бактеријских болести на јабучастом и коштичавом воћу. То такође важи и за засаде малина и купина где су се намножили  штеточине које презимљавају у самим изданцима и касније долази до њиховог исушивања.

Ту се пре свега мисли на прстенара и муву Галицу, које се касније у вегетацији више ничим не могу сузбити или искоренити. Све сумњиве изданке са задебљањима неопходно је исећи ,изнети из засада и спалити.. 

Препоручује се примена  комбинованих  препарата  пред почетак вегетације. Тада је заштита и најефикаснија. Најбоље је користити уљане инсектициде који се комбинују са препаратима на бази бакра.

Третирање се обавља по мирном и сувом времену на тај начин да стабла буду потпуно окупана све до самог корена. Наиме, бактерије и гљивице задржавају се и у земљишту око корена, па и на опалом лишћу, које уколико није заорано, такође би требало опрскати.  Подразумева се да  је неопходно  уклонити све мумифициране плодове као, као и орезати  гране које су сасушене услед деловања монилије.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%b5%d0%b3%d0%b5%d1%82%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%98%d0%b0-%d0%be%d0%b6%d0%b8%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%b0-%d0%b2%d0%be%d1%9b%d1%9a%d0%b0%d0%ba%d0%b5/