СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ДЕЧИЈЕГ РАДА . 12. ЈУН

dete prosjakУ свету ће данас бити обележен Светски дан борбе против дечјег рада. Међународна организација рада (МОР) процењује да је више од 150 милиона девојчица и дечака ради на начин који их лишава основних људских права и адекватног образовања.

МОР упозорава да је више од половине тих малишана изложено најгорим облицима дечјег рада, као што су рад у опасним условима, присилни рад, нелегалне радње или проституција, а често су укључени и у оружане сукобе.

Светски дан борбе против дечјег рада први пут је обележен 12. јуна 2002, а ове године посвећен је утицају економске кризе на дечји рад, посебно када су у питању девојчице. Девојчице су централна тема ове године, јер се процењује да је око 100 милиона девојчица ангажовано на сличним пословима као и дечаци, али да су суочене и са додатним потешкоћама и ризицима. 

Успех Миленијумских циљева по том питању само је половичан јер, према подацима МОР-а, од 2000. године, када су циљеви усвојени, више од 70 милиона деце није уписано у основну школу.

У Србији не постоје прецизни подаци о томе, али се сматра да је просјачење највидљивији и најчешћи облик злоупотребе дечјег рада.

„Најчешће су то деца из маргинализованих група, она коју виђамо на улици, која се баве просјачењем, деца ромског порекла, деца без родитељског старања и која немају приступ образовању, дакле која нису укључена у образовни систем и не иду у школу“, каже Добрила Пејин из Новосадског хуманитарног центра.

„Нажалост и у Србији постоји проблем трговине децом и најгори облици дечјег рада. Деца су у Србији последњих година препозната у експлоатацији у проституцији, у просјачењу, ради вршења кривичних дела, принудни бракови су такође у питању“, каже Митар Ђурашковић из Управе граничне полиције.

То је ипак само правна димензија суочавања са проблемом радне експлоатације деце који има знатно шири друштвени контекст.

Оно што треба да нас забрине је што је у Србији тај феномен све видљивији, а још увек немамо разрађене механизме за пружање заштите тој деци. 

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b4%d0%b0%d0%bd-%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b1%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b8%d0%b2-%d0%b4%d0%b5%d1%87%d0%b8%d1%98%d0%b5%d0%b3-%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b0/