СВЕТСКИ ДАН ВОДА – 22. МАРТ

JEZERO

Језера Кудреч 1 и 2

Организација Уједињених нација је пре десетак година прогласила 22. март за Светски дан вода, с намером да истакне њену важност и ограничавајућу улогу у развоју.

 Усвајањем резолуције Генералне скупштине Уједињених Нација у децембру 1992. године одређено је да се 22. марта сваке године обележава Светски дан вода. Од 1993. године сагласно препорукама Конференције Уједињених Нација о заштити животне средине и одрживом развоју у Агенди 21, обележава се Светски дан вода.

Циљ обележавања Светског дана вода је подсећање на значај воде за живот и здравље за сав живи свет на нашој планети.

 Вода је темељ живота и основни састојак сваког живог бића. Међутим, ближимо се времену када ће потреба за водом премашити залихе. Након тога нузно престаје развој, запоцињу борбе за воду, а постоји чак и опасност од међудржавних ратова. Број становника на нашој планети убрзано се повецава, потребе за водом још и брже, а њена количина се не мења.

Данас је свет суочен са највећом кризом у снадбевању водом и вода је у 21. веку препозната као најзначајнији природни ресурс. Свакодневно број становника расте, развија се привреда и индустрија, а постојећи водени реусрси се исцрпљују, али и загађују. Наиме, дуго се сматрало да је вода због кружења у природи „обновљив“ ресурс, али кружењем, због дугорочног загађења животне средине, оптерећује се штетним материјама и загађивачима биолошког, хемијског или радиолошког порекла. Због ове двоструке опасности, најцрње прогнозе, предвиђају чак и ратове за залихе пијаће воде.

До 2025. године две трећине човечанства осетице озбиљан недостатак воде.

 Процене стручњака казу да око 1,1 милијарди људи нема приступ пијацој води, а 2,5 милијарди нема обезбеђене елементарне санитарне услове.

 Шест хиљада деце млађе од пет година сваког дана умире од болести проузрокованих загађеном водом, а више од пет милиона људи годишње, што је десет пута више него број погинулих у свим ратовима годишње на свету.

 

Скуп у Привредној комори Србије

Поводом Светског дана вода 22. марта, у Привредној комори Србије биће одржани стручни скуп и промоција публикације „Статус површинских вода Србије – Анализе и елементи за пројектовање мониторинга“, најавила је Привредна комора Србије.

Учесницима скупа обратиће се: Стана Божовић, државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Татјана Ерцеговић Петрић, секретар Удружења за комуналну делатност ПКС, Рајнер Фројнд, представник Делегације ЕУ у Србији, проф. др Слободан Петковић, главни и одговорни уредник часописа „Вода и санитарна техника“, Наташа Милић, в.д. директора Републичке дирекције за воде, Филип Радовић, директор Агенције за заштиту животне средине.

 

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b4%d0%b0%d0%bd-%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%b0-22-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d1%82/