СТАВ ДХСС ПОВОДОМ ВОДОСНАБДЕВАЊА У ПАЛАНЦИ

dhss Демохришћанска странка Србије Смедеревске Паланке има целовити и детаљно разрађени план активности за битно побољшање водоснабдевања у Смедеревској Паланци и околини.
Уколико грађани буду дали подршку листи ДХСС-а или коалиције у којој би она део била на наредним локалним изборима могли би да очекују побољшање у макар две сфере живота, а то су водоснабдевање и образовање.

Програм водонснабдевања Смедеревске Паланке треба да се базира на реалном стању које је у најопштијим оквирима овакво

1. Када је основано јавно комунално предузеће Водовод у Смедеревској Паланци 1963 године Смедеревска Паланка је имала (према попису из 1961 године ) 13014. становника.
Водовод који је тада, дакле, прављен прављен је за насеље величине 15 000 становника! Године 1981 године Смедеревска Паланка је имала 23 635 становника (званични подаци статистичког завода; а 2002 год. 25 300). Већ тада је било јасно да капацитети тог водовода нису довољни за толико увећани град тим пре што су се на водоводну мрежу прикључила и друга насеља попут Мале Плане и Грчца. Због тога је средином 80-тих отпочео пројекат повећавања капацитета воде прикључењем на водоводни систем Трновче-Морава који је користила већ Велика Плана. Међутим, Велика Плана нема исти квалитет фабрике воде а загађеност тла те општине је много већа тако да када је тај систем крајем 80-тих и профункционисао није решио проблеме водоснабдевања Смедеревске Паланке јер је ту воду морала да дели са Плањанском али и да додаје део своје воде која била много бољег квалитета како би побољшала квалитет воде у Великој Плани!

2.У самом граду Смедеревске Паланке још бројна домаћинства користе своје домаће бунарске изворе водоснабдевања.Ово је релативно малог капацитета тако да не угрожава изворишта воде које користи ЈКП „Водовод “ у већој мери али је зато појава великог броја перионица аутомобила у укупној сразмери смањила ниво подземних вода у мери која је још непозната али је сигурно значајна! Нема доказа да су извршене озбиљне анализе да ли се смело дозволити неограничено коришћење бунарске воде са издашним бунара у самом граду перионицама аутомобила, тепиха… да је немилосно користе. Значајна истраживања би тек требала да утврде у којој мери је овакво понашање довело до смањења издашности бунара које користи ЈКП „Водовод“.

3.Дугогодишња демагошка непланска политика да се свако може прикључити слободно на водоводни систем ако плаћа рачуне, која је уведен јој крајем 70-тих , сада се види, била је погрешна. Наравно да свако домаћинство има право на текућу воду али начин остваривања овог права мора се регулисати јер је, видимо, вода ограничени ресурс.

4. Потпуно је погрешно неискоришћавање великих водних капацитета на селу. Смедеревска Паланка има велики број одшколованих хемијских техничара и хемијских лабораната који би могли да контролоши воду у сеоским водоводима, тамо где постоје, као и да контролишу употребу пестицида и хербицида у мери да се мање загађују изворишта воде. Сада је сасвим јасно да свако село мора да има свој водовод јер је употреба агро-техничких мера нужно и неопходно произвела овакво стање !

5.Злоупотребе коришћења привилегованих водоводних система и прикључивање на њих оних који на то немају право довели су до тога да воде немају институције попут великих школа што је недопустива и веома опасна ситуација. Није прихватљиво да се на привилеговану линију коју користи Болница прикључи нека кафана а да прикључак на ту исту линију немају неке амбуланте и све школе са више хиљада корисника из осетљивих категорија !

Овако описано стање баца једно ново светло на проблем водоснабдевања Смедеревске Паланке и указује на низ мера које ДХСС има спремне како би се побољшало водоснабдевање Смедеревске Паланке али и околних насеља уз бољу оптимизацију и расподелу домаћих капацитета а на које до сада није довољно обраћана пажња због недовољно планирања и због стављања претераног нагласка на стање само мреже за водоснабдевање које је заиста проблематично али није једини, чак ни главни узрок !

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2-%d0%b4%d1%85%d1%81%d1%81-%d0%bf%d0%be%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%be%d0%bc-%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%be%d1%81%d0%bd%d0%b0%d0%b1%d0%b4%d0%b5%d0%b2%d0%b0%d1%9a%d0%b0-%d1%83-%d0%bf%d0%b0/