СТИВЕН СИГАЛ ПОСЕТИО ВЕЛИКУ ПЛАНУ

ASIGAL1Херој акционих филмова, који сматра да су Срби, као и он, добри ратници за мир, имао је прилике да се недавно увери и у знање српских војних конструктора. Обишао је погоне за производњу артиљеријских оруђа и оклопних возила „Морава“, Привредног друштва „Борбени сложени системи“.

– Сигал је био одушевљен оним што је видео и чињеницом да се то ради у Србији и Великој Плани, јер је ова војна фабрика једна од најсавременијих у овом делу Европе – каже за „Новости“ председник општине Игор Матковић.

Гост није крио изненађење достигнућима војне индустрије, самоходном топ хаубицом „Нора“ и посебно оклопним борбеним возилом „лазар 2“.

– Био је одушевљен „лазаром“. Да је могао да учествује у конструкцији, тврди, исто би урадио што и ми – прича Матковић.ALAZAR2

Прототипови ових возила су израђени овде. План је производња 25 до 30 „нора“ на годишњем нивоу, а од марта је најављена и серијска производња амфибије „лазар 2“.

Плањани су убеђени у успех својих транспортера на светском тржишту.

„Лазар“ и „нора“ су наша шанса и за извоз и развој привреде – каже председник општине. Сигал је обећао помоћ при продаји и извозу на подручју САД. Посредоваће и за учешће на сајму у Лос Анђелесу, где ћемо наше оружје да изложимо.

Матковић каже да је Сигал провео три сата у фабрици и сликао се са радницима, који су га срдачно дочекали. После српског пасоша, Сигал би могао да добије и статус почасног грађанина Плане.

– „Нора“ кошта шест милиона евра. Ако нам прода 10 „нора“, заслужио је да буде почасни грађанин – кроз шалу каже преседник општине.

ГЛОБАЛНИ ИГРАЧИ

ОСНИВАЧ „Борбених сложених система“ је државно предузеће „Југоимпорт – СДПР“. Укупна вредност погона у Плани је 13,6 милиона евра. Док се серијска производња „лазара 2“ очекује од марта, Србија већ производи „нору“, и интензивно је извози као најважнији производ којим је ушла међу глобалне играче.

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%b5%d0%bd-%d1%81%d0%b8%d0%b3%d0%b0%d0%bb-%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%b5%d1%82%d0%b8%d0%be-%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d1%83-%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d1%83/