СТИЖЕ ЦИКЛОН СА АТЛАНТИКА – ВЕЧЕРАС ПЉУСКОВИ И ЦРВЕНА КИША

CRNI OBLACIОбилни пљускови пропраћени грмљавином, град и олујни ветар захватиће вечерас већи део Србије.

Метеоролог Ђорђе Ђурић наводи да ће у послеподневним часовима атмосфера бити веома нестабилна, па ће у кратком интервалу пасти и до 20 мм кише по метру квадратном. – Овакво стање атмосфере заједно са комбинацијом ниског ваздушног притиска, слабог струјања и повећане количине влаге биће идеални за развој јачих вертикалних или грмљавинских облака, што ће у већини предела условити локалне пљускове са грмљавином.

На појединим локацијама очекују се и грмљавинске непогоде са градом, олујним ветром и обилнијим пљусковима.
У веома кратком временском интервалу пашће и до 20 мм кише по метру квадратном, што се сматра веома обилном количином падавина за кратко време – објашњава Ђурић и додаје да се тек у току вечери у западним, а током ноћи и у осталим пределима Србије очекује постепено смиравање времена и разведравање.

Према његовим речима временске неприлике пропраћене градом, очекују се углавном на истоку и југоистоку Србије, тачније у Поморављу, Нишу, Лесковцу и Крушевцу.

Међутим, ту није крај непогодама јер нас на све ово очекује и “прљава” или “црвена” киша.
Како истиче Ђурић изнад централног Медитерана данас се налази циклон, односно поље ниског ваздушног притиска, који се претходног дана премештао са Атлантика преко Пиринејског полуострва ина свом путу донео обилне падавине Шпанији и Португалији, али и релативно свеже време, преноси Ало.

– Овај циклон већ од раних јутарњих часова у већем делу Србије условљава облачно и спарно време.У његовом предњем делу са југа струји топао ваздух. Ово струјање је покупило и велике количине песка из Сахаре, па је у области Јадрана већ падала црвена киша. И на подручју Србије биће кише са честицама песка из Сахаре, што ће бити видљиво на возилима и прозорима.

У склопу циклона подигну се велике количине песка из Сахаре у више слојеве атмосфере. Ваздух преласком преко Медитерана постаје богат воденом паром, што Италији, Јадрану и Балкану, али и Србији може да донесе обојену или црвену (жуту, прљаву) кишу – каже Ђурић.

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%b6%d0%b5-%d1%86%d0%b8%d0%ba%d0%bb%d0%be%d0%bd-%d1%81%d0%b0-%d0%b0%d1%82%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b8%d0%ba%d0%b0-%d0%b2%d0%b5%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%b0%d1%81-%d0%bf%d1%99%d1%83/