ТРЕЋИ ДАН БОЖИЋА – СВЕТИ АРХИЂАКОН СТЕФАН

A SVETI STEFANПравославна црква и њени верници данас славе трећи дан Божића, Стефандан.Ово је иначе прва слава по Божићу и спада у осам слава које се највише празнују у српском народу.

Стефан је био Јеврејин, припадник оног дела јеврејског народа који су живели у грчким областима и говорили грчким језиком. Био је у сродству са апостолом Павлом, који у време Стефановог мучеништва још није спознао истину Христовог учења.

Страдање Светог Стефана збило се годину дана после силаска Духа светога на апостоле, односно исте године када се Господ Исус Христос вазнео на небo. Свети Стефан је први хришћанин који је страдао за Господа и зато се назива Првомучеником. Његово мучеништво потресно је описано на страницама Светог писма Новог завета.

О како слатка, премда кроз љуто каменовање, беше смрт светоме Првомученику, када на његов подвиг гледаху: са небеске висине Преслатки Исус, а са земне горе Преслатка Мати са љубљеним учеником! И кад свети Стефан, под силном каменом кишом која падаше на њега, сав обагрен крвљу, изнемогаваше телом и разрешаваше се од уза тела, он паћаше срцем не за себе већ за оне који га убијаху, и усрдније се мољаше за њих него за себе. Јер за себе он, стојећи право, говораше: „Господе Исусе, прими дух мој!“ – А за своје убице он и на колена клече и завапи иза гласа, говорећи: „Господе, не упиши им ово у грех!“ – И рекавши то предаде Господу Христу душу своју чисту (Д. А. 7, 58-60).

Код Срба постоји велики број народних обичаја везаних за Стевањдан. Најраширенији обичај је да се на Стевањдан износи божићна слама из куће, која се, због веровања у њену плодотворну моћ, прво пажљиво пометена и скупљена, оставља у шталу, привредне објекте, воћњак или међу пчеле, ради подстицања рода или напредка.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d1%82%d1%80%d0%b5%d1%9b%d0%b8-%d0%b4%d0%b0%d0%bd-%d0%b1%d0%be%d0%b6%d0%b8%d1%9b%d0%b0-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b8-%d0%b0%d1%80%d1%85%d0%b8%d1%92%d0%b0%d0%ba%d0%be%d0%bd-%d1%81%d1%82%d0%b5%d1%84/