УДРУЖЕЊЕ КРАЉЕВИНА СРБИЈА НА ПРОСЛАВИ ДАНА ДРЖАВНОСТИ У ОРАШЦУ

KRALJEVINA SRBIJA U TOPOLIПредставници Удружења Краљевина Србија присуствовали су 15. фебруара 2016. године прослави Дана државности Србије у Орашцу и на Опленцу. 
Чланови Удружења били су у пратњи господина Предрага Марковића, члана Крунског савета, изасланика Његовог Краљевског Височанства Престолонаследника Александра.

Г. Предраг Марковић положио је венце у Орашцу, у Марићевића јарузи где је Врховни вожд Карађорђе подигао Први српски устанак, и на Опленцу, на гробу родоначелника династије Карађорђевић.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету литургију у цркви Вазнесења Господњег у Орашцу, а потом и помен у Марићевића јарузи, као и на гробу Вожда Карађорђа у цркви Светог Ђорђа на Опленцу.
ks2
Г-дин Предраг Марковић прочитао је писмо Њ.К.В. Престолонаследника Александра који је у својој поруци грађанима Србије поручио: „Поводом Дана државности који обележавамо у понедељак, 15. фебруара, грађанима Србије упућујем своје најбоље жеље. На овај дан, пре 212 година, наши преци почели су да граде модерну Србију. Данас се ми још једном налазимо у сличној ситуацији. Србија мора бити усмерена на стварање земље у којој сви грађани могу и желе да живе достојанствено, земље где се поштује и цени владавина права, државе која са поштовањем памти своју историју и не ставља је у службу краткорочних циљева и ситних дневнополитичких добитака. Србија јесте и увек је била европска земља, и ако понекад људи на страни тога нису свесни, ми јесмо и морамо бити. Бити део Европе не значи обавезно бирати између две или више опција које су доминантне у Европи, већ мислити и осећати се као део Европе без граница. Живела Србија!“.ks3

Г-дин Предраг Марковић, члан Крунског савета који је био и изасланик Његовог Краљевског Височанства на данашњим свечаностима истакао је у свом говору да је Србија на данашњи дан пре 212 година одлучила да се ослободи од континента ком не припада – Азије – и обнови своју државу на континенту ком припада – Европи, као и да је данашња годишњица срећна и за оне који бирају да читају слева и за оне који бирају да читају здесна. „Наши избори су данас лаки. Не морамо ништа важно да бирамо. То су изабрали бољи од нас пре 212 година. У тежем и у сиромашнијем времену. Наше је само да сачувамо и обновимо оно што су они изабрали и они створили. Србија је данас земља дивних разлика. Али је Сретење њен јединствени празник. Празник наде да се и природа после сурове зиме обнавља. И опомена да и људи смогну памети и снаге и обнове оно најбоље што имају. Оно што не морају да бирају, као што не морају да бирају породицу у којој су рођени“ – истакао је г-дин Марковић.
ks4
Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар заједно са својом породицом још једном упућује најсрдачније честитке поводом Дана државности свим грађанима Србије.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/%d1%83%d0%b4%d1%80%d1%83%d0%b6%d0%b5%d1%9a%d0%b5-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%99%d0%b5%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%80%d0%b1%d0%b8%d1%98%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b2/