У НОВОМ САЗИВУ СРПСКОГ ПАРЛАМЕНТА 27 ПАРТИЈА

SKUPSTINAИако је на овогодишњим изборима Српска напредна странка освојила око 100.000 гласова више него 2014, у републичком парламенту имаће чак 27 посланика мање. – Повратак радикала, Демократске странке Србије, Либерално демократске партије. – Ново лице у изборној трци Муарем Зукорлић са својом листом успео да освоји два мандата 

Скупштина Србије у новом сазиву имаће 27 партија, окупљених око седам изборних листа, и пет мањинских странака.

Партије које су у протекле четири године биле на власти – Српска напредна странка и Социјалистичка партија Србије освојиле су мање мандата у републичком парламенту него у претходном сазиву, а у скупштинске клупе враћају се радикали и Демократска странка Србије, која је у коалицији са Дверима у фото-финишу ипак успела да пређе цензус.

Њихов повратак значи да ће и немали број грађана који се противе европским интеграцијама имати своје представнике у парламенту.

Као и пре две године највише посланика имаће коалиција око СНС-а која може сама да формира владу. Иако је на овогодишњим изборима СНС освојио око 100.000 гласова више него 2014. напредњаци ће у републичком парламенту имати чак 27 посланика мање, јер је сада, за разлику од пре две године, било мањег расипања гласова партија које нису ушле у парламент.raspored-mandata

Социјалистима је поверење указало чак 80.000 бирача мање наго пре две године, а припашће им чак 15 мандата мање. Није им много помогло што су ангажовали унука Јосипа Броза Тита – Јошку Броза. Као разлог за слабији резултат на изборима у овој партији подсећају да их је напустио њихов вишегодишњи коалициони партнер ПУПС који се прикључио напредњачком јату.

Највеће изненађење избора свакако је успех покрета „Доста је било” Саше Радуловића који је водећи пре свега интернет кампању успео да прескочи цензус. Овај покрет своју критику Вучићеве политике темељи на потреби за променом економске политике.

И демократе су освојиле више гласова, али ће имати мање мандата у народној скупштини, што је повод за велике унутарстраначке размирице.

Резултатима избора нису задовољни ни носиоци листе ЛДП–СДС–ЛСВ, која је једва успела да пређу цензус, предизборни су им апетити били далеко већи. Можда је исходом најзадовољнији лидер Чедомир Јовановић, јер се ЛДП вратио у парламент.

Од мањинских странка своје посланике, као и у претходном сазиву, имаће Савез војвођанских Мађара, СДА Санџака Сулејмана Угљанина, али и странка Муамера Зукорлића која је први пут ушла у парламент освојивши чак два посланичка мандата. По једног посланика имаће Албанци, Словаци и Хрвати.

Политика

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d1%83-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be%d0%bc-%d1%81%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d0%b2%d1%83-%d1%81%d1%80%d0%bf%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%b3-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b0-27-%d0%bf%d0%b0%d1%80/