ФЕЈСБУК НЕЋЕ УВЕСТИ ОПЦИЈУ „ДИСЛАЈК“

DISLAJKДуго се причало о увођењу „дислјака”, иконице којом би корисници највеће друштвене мреже на интернету могли да кажу када им се нешто не свиђа. Међутим, уместо ње, ускоро ће добити серију нових сличица за изражавање осећања. Директор Марк Закерберг званично је то објавио на састанку са аналитичарима, пошто су саопштени фантастични пословни резултати да су се приходи компаније увећали прошле године за 44 одсто у односу на 2014. годину, на скоро 18 милијарди долара, највише захваљујући рекламама на мобилним платформама.

 
Највише нервирају дијете и вежбе
 Корисници су одавно од „Фејсбука” тражили дугме да покажу неодобравање, па су преваранти то својевремено искористили да убаце вирусе кроз апликацију којом су наводно нудили инсталирање иконице „не свиђа ми се”.
Према скоријем истраживању, корисници би најчешће користили „не свиђа ми се” за објаве људи који се хвале дијетом и вежбањем. Следе они који деле слику сваког оброка и недоречени статуси којима се свесно мами пажња.

„Реакције” – како се зове група ових емотикона – тестирају се неколико месеци на шпанском, ирском и још неким тржиштима, а ускоро ће бити доступне свуда. Иконице ће се појављивати када се на мобилном телефону притисне „свиђа ми се” (like), а на десктоп рачунару када се мишем стане на „лајк”. Избачене су са идејом да људима олакшају да изразе реакцију на неку објаву, јер не може тужна вест да се поздрави традиционалним „лајком”. Сада је за лоше вести ту уплакани лик. У игри су још сличице да изразе љутњу, љубав, чуђење и смех. Остаје и традиционални „лајк”, док је из игре испао још један насмејани емотикон, за изражавање среће, јер су га корисници у тестирању најлошије прихватили.

„Не свиђа ми се” (dislike) избачен је из разматрања због

страха да би могао да изазове ширење негативних ставова на друштвеној мрежи која има 1,6 милијарди регистрованих налога, више него било која држава грађана. Ова иконица, песница са палцем окренутим наниже, налази се поред многих других у апликацији за дописивање „Месинџер”.

 
Тесла као емотикон
Највећи британски сајам науке за младе „The Bing Bang Fair” избацио је прошле године прву колекцију емотикона с ликовима научника који су својим достигнућима задужили човечанство. Поред Марије Кири, Исака Њутна и Чарлса Дарвина, међу 23 хероја нашао се и Никола Тесла.
Циљ је да ови ликови инспиришу децу кроз облик комуникације који им је близак.
Да би емотикони могли да се користе на мобилним уређајима потребно је да их одобри „Јуникод конзорцијум”.

Милијарда људи, колико их дневно посети „Фејсбук”, мораће да се прилагоди новитетима. Да ли им се само свиђа слика нечијег пса или ће ставити јачу емоцију, љубав, означену белим срцем у црвеном кругу?

Збуњени биће и оглашивачи који су се, судећи по најновијим подацима о заради, „примили” на поруку компаније да је ова мрежа јединствен начин да се повежу са потрошачима и сазнају све од њима. До сада су скупљали лајкове на страницама као потврду лојалности, а сада ће имати мало сложенији збир података за обраду.

Британски стручњак за маркетинг на друштвеним медијима Кристал Ајрленд верује да је ово прилика да брендови сазнају много више о потрошачима и прилагоде огласне поруке, али постоји ризик да ће доћи до уситњавања података тако да неће бити сигурни како реклама треба да изгледа.

Са стране корисника, требало би да размисле да ли треба тако олако да деле осећања у јавној сфери. Ник Оливер, који саветује кориснике како да контролишу податке на друштвеним мрежама, рекао је за Би-Би-Си да ће људи откривати емоције којима ће други да манипулишу.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d1%84%d0%b5%d1%98%d1%81%d0%b1%d1%83%d0%ba-%d0%bd%d0%b5%d1%9b%d0%b5-%d1%83%d0%b2%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8-%d0%be%d0%bf%d1%86%d0%b8%d1%98%d1%83-%d0%b4%d0%b8%d1%81%d0%bb%d0%b0%d1%98%d0%ba/