ЦРКВЕНИ ХОР „СВЕТИ СИМЕОН БОГОПРИМАЦ“ СЛАВИ 20. ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА

 HORЦрквени хор „Св. Симеон Богопримац“ основан је 16. фебруара 1995. године у Смедеревској Паланци. Хор је основан на иницијативу Велибора Ранђића, свештеника, и Александра Митровића, наставника музичке културе, а уз благослов блаженопочившег Епископа шумадијског господина др Саве. Од самог почетка, хор је редовни служитељ на светим Литургијама, као и на архијерејским литургијама и о празницима. У граду као што је Смед. Паланка учествовање хора на Богослужењу допринело је не само повећању броја верника у цркви, него и повећању духовних и културних активности. У почетку, рад хора био је везан искључиво за службе у цркви, али постепеним повећањем чланства и побољшањем квалитета певача, хор полако почиње да узима учешће и у јавном животу.

Од оснивања, хор слави своју славу, св. Симеона Богопримца и захваљујући овом лепом српском православном обичају, хор је остварио успешну сарадњу и изузетно пријатељство с другим црквеним хоровима у Епархији шумадијској.

Од оснивања, хор „Свети Симеон Богопримац“ бележи више десетина наступа широм земље. На позив владике Саве, хор је саслуживао парастосе краљу Петру II и краљу Александру на Опленцу, саслуживало приликом освећења новог храма св. Илије у Трнави, великог освећења храма св. врачева Козме и Дамјана у Башину, освећења темеља цркве св. Петке у Паланци. Један од битнијих момената у раду хора јесте и учешће на централној прослави пунолетства младог принца Карађорђевића у Смед. Паланци.

У пролеће 2000. године, хор „Свети Симеон Богопримац“ остварује свој највећи досадашњи успех у области извођаштва – Компакт диск и касету посвећену 2000. годишњици Хришћанства на коме су трајно забележена дела Мокрањца, Кедрова и Архангелског, док централно место заузимају две извођачки изузетно захтевне композиције: Рахмањинова „Литургија светог Јована Златоустог“ и Христићево „Опело“.

Након тога, хор остварује изузетно запажен наступ на Фестивалу православне духовне музике „Хорови међу фрескама“, одржаном у јесен 2000. године у Атријуму Народног музеја у Београду.

Септембра 2001. године, хор „Свети Симеон Богопримац“, на позив свештеника Пољске православне цркве, стациониране у Бјалистоку граду на северу државе, хор успешно наступа на тамошњим Данима црквене музике, који су три вечери заредом одржавани у црквама светог Духа, свете Софије и градском позоришту.

Том приликом, премијерно је изведено дело „Литургија светог Јована Златоустог“ коју потписује хоровођа Александар Митровић.

Један од најзанимљивијих остварених пројеката хора јесте свакако учешће у снимању телевизијског филма „Дечак и ђенерал“. За ту прилику, хор је снимио дело „Оче наш“ Гаванског, са ђаконом Владом Руменићем као солистом.

ВИДЕО – ЦРКВЕНИ ХОР СВЕТИ СИМЕОН БОГОПРИМАЦ:

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/%d1%86%d1%80%d0%ba%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d1%85%d0%be%d1%80-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b8-%d1%81%d0%b8%d0%bc%d0%b5%d0%be%d0%bd-%d0%b1%d0%be%d0%b3%d0%be%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d1%86/

1 comment

    • гром on 16/02/2015 at 22:25

    Честитке, позддрав, свака част.

Komentari su onemogućeni.