ЦРКВЕ ГОРЕЛЕ ЗБОГ СПОРА ОКО КАНОНИЗАЦИЈЕ КАРДИНАЛА СТЕПИНЦА?

CRKVA2Aмерички дневни лист Њујорк пост пише данас да српска заједница страхује да пожари, који су захватили српску православну цркву Свети Сава на Менхетну и још три православне цркве у Аустралији и Русији, представљају координисан напад на религију и да су подметнути у знак освете због блокирања канонизације хрватског кардинала Алојзија Степинца.

Директор Института за балканске студије у Београду и бивши српски амбасадор у Паризу Душан Т. Батаковић сматра да је превише цркава изгорило да би се то могло назвати несрећним случајем.

„Нека врста терористичке акције не може бити искључена”, оцењује Батаковић додајући да је веома чудно што су сви пожари избили на Ускрс, највећи хришћански православни празник.

Он је подсетио да је у последњих шест месеци, српска црква тражила од папе Фрање да не канонизује кардинала Степинца због, како је рекао, његовог саучесништва у великим масакрима и геноциду против Срба, Јевреја и Рома.

Mesto: NJUJORK Datum: 02.05.2016 Dogadjaj:  veliki požar uništio je srpsku Crkvu Svetog Save na Menhetnu Licnosti:

Батаковић је истакао да је папа одложио доношење одлуке о канонизацији Степинца упркос протестима хрватске цркве што је, како је навео, изазвало бес јер се он сматра једним од кључних чланова цркве у хрватској историји.

Српски патријарх Иринеј је, у писму папи, навео да се „бојимо да има превише отворених питања и рана које кардинал Степинац симболизује”, подсећа Њујорк пост.

„Његова канонизација, на наше велико жаљење, вратила би односе између Срба и Хрвата, као и између католичких и православних верника, на њихову трагичну историју”, навео је Иринеј.

Извршни директор Истраживачког института Јасеновац Бери Литучи рекао је за тај лист да га непрекидно зову забринути православни верници.

„То је страшна трагедија и нисмо искључили помисао да је у питању напад. То снажно утиче на све у српској заједници”, поручио је он.

Литучи сматра да истражитељи морају да пажљиво размотре недавне католичко-православне односе у покушају да сазнају шта је изазвало пожаре у црквама у Аустралији и Русији.

Он је подсетио да се током рата деведесетих година црква Светог Саве суочавала са бројним претњама.

Црква је, наводи амерички лист, имала и велике финансијске проблеме, а водила је спор са великим изграђивачем са Менхетна око пројекта у вредности од 100 милиона долара, који је пропао пре две године.

Њујорк пост подсећа да је папа Фрања прошле недеље одлучио да одложи церемонију за Степинца.

У најмање четири православне цркве широм света избили су пожари током ускршњих празника.

Поред цркве Светог Саве на Менхетну, у којој је пожар избио само неколико сати пошто су верници у њој завршили ускршњу литургију, у пожару је уништена македонска црква у Сиднеју, и том приликом повређена су два верника и неколико ватрогасаца.

У Аустралији је пожар избио и у грчкој цркви у Мелбурну, а на северу Русије пожар је избио у комплексу манастира Валам, на острву у језeру Ладога. (Танјуг)

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/%d1%86%d1%80%d0%ba%d0%b2%d0%b5-%d0%b3%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%bb%d0%b5-%d0%b7%d0%b1%d0%be%d0%b3-%d1%81%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%b0-%d0%be%d0%ba%d0%be-%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%bd%d0%b8%d0%b7%d0%b0%d1%86/