„ЧЕК НА ПОЧЕК“ И ДАЉЕ НАЈБОЉА ВАРИЈАНТА ЗА ОДЛОЖЕНО ПЛАЋАЊЕ

cek postaКупци се у Србији не одричу одложеног плаћања, мада је за трговце готовина много прихватљивија него кредитне картице. Сваки пети рачун у мегамаркетима муштерије плаћају одложено, а рокови су све дужи за отплату, чак и онда када се купује храна. У ситуацији када просечна плата годинама каска за потрошачком корпом, јасно је зашто наш изум „чек на почек“, и даље не губи на популарности.

Да ли због слабијег промета или лета, поједини српски трговци продужили су период почека, па у неким радњама сада износи и 360 дана! Очигледно, беспарица је условила пад тражње и промену структуре куповине. Одобравањем почека трговци практично сами кредитирају купце. Јер, како кажу, платне картице знатно поскупљују производ, па се многи одлучују или за чек, или само онолико „колико су дуги“ – за готовину.

У „Максију“ почек је четири месеца, односно 120 дана, такође „Идеа“ купцима нуди одложено плаћање од 120 дана, без обзира на износ куповине. У ДИС-у је почек до 90 дана.

– Славе, Нова година, почетак школске године, али све више и период лета, спадају у периоде када потрошачи више него уобичајено користе могућност одложеног плаћања 

Стручњаци напомињу да су чекови грађана омиљено средство плаћања потрошача, јер кредитне картице, чије камате месечно износе и до 2,5 одсто, подижу на годишњем нивоу вредност рачуна и за четвртину.

 С обзиром на то да банке контролишу обим издавања чекова и веома су рестриктивне, удео почека на тржишту је далеко мањи од реалног стања.

Уз велике трговачке ланце, и мале радње одобравају куповину на одложено плаћање. Власници СТР радње каже да су „због пада куповне моћи грађана и мали приватници приморани да кредитирају потрошаче давањем робе на одложено плаћање“.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/%d1%87%d0%b5%d0%ba-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b5%d0%ba-%d0%b8-%d0%b4%d0%b0%d1%99%d0%b5-%d0%bd%d0%b0%d1%98%d0%b1%d0%be%d1%99%d0%b0-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%98%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b0/